Nomura zvýšila zisk o 300 procent

ČTK
30. 1. 2006 12:39
Tokio - Japonská finanční společnost Nomura Holdings zvýšila ve třetím čtvrtletí svého finančního roku čistý zisk na více než čtyřnásobek na 106,49 miliardy jenů (zhruba 21,3 miliardy Kč).

To je proti stejnému období předchozího roku nárůst o 324 procent.

Nomura vděčí za růst zisku především lepšímu stavu akciového trhu v Tokiu, který vykazuje růst a nyní je na nejvyšší úrovni za více než pět let. Nomura tak díky vyšší aktivitě investorů má i vyšší příjmy z poplatků za obchodování. Druhá část příjmů pochází z poplatků za poradenskou činnost při emisi nových akcií.

Čtvrtletní výsledek vysoko překonal odhady analytiků, kteří většinou čekali růst zisku jen asi na 80 miliard dolarů. Třetí čtvrtletí finančního roku Nomury se kryje se čtvrtým kalendářním čtvrtletím.

Japonsko nyní prochází hospodářským oživením, které je nejsilnější od 80. let minulého století. Díky tomu mají o akcie zájem domácí i zahraniční investoři, kteří ve čtvrtém čtvrtletí kalendářního roku pomohli zvýšit hodnotu hlavního indexu Nikkei o 18,7 procenta. To byl nejlepší výsledek za 19 let.

Zisk před zdaněním se více než ztrojnásobil na 177,25 miliardy jenů. Nomura účtuje podle amerických účetních standardů. Podnik nevydává žádné vlastní odhady vývoje hospodaření, ale šest analytiků v anketě agentury Reuters v průměru předpovídá, že za celý finanční rok bude mít Nomura čistý zisk 188,8 miliardy jenů. To by byl proti předchozímu roku asi dvojnásobek.

Nomuře pomáhá také investiční bankovnictví, které vedle mnoha nových emisí akcií táhne i vlna fúzí a akvizic. V roce 2005 byla Nomura podle výzkumné společnosti Dealogic největším poradcem při fúzích a akvizicích v Japonsku. Působila také jako hlavní manažer při nejvíce akciových emisích podle objemu.

Nomura je hlavním aktérem arbitrážního řízení proti České republice. Po Česku požaduje 40 miliard korun jako odškodnění za uvalení nucené správy na finanční ústav IPB a jeho následný prodej ČSOB. ČR naopak v jiné arbitráži po bance Nomura požaduje více než 260 miliard Kč. Termín ukončení řízení není znám, zřejmě ale nepadne do konce tohoto volebního období, tedy do června.

 

Právě se děje

Další zprávy