Nike těží ze své pověsti a roste jí zisk

ČTK ČTK
28. 6. 2011 9:11
Tržby i zisk se meziročně zvýšily o 14 procent

Portland - Čistý zisk 594 milionů dolarů (přes 10 miliard kč) vytvořila ve svém čtvrtém finančním čtvrtletí americká společnost Nike.

Jeden z největších světových výrobců sportovního oblečení a obuvi tak svůj zisk meziročně navýšil o 14 procent a znamená to zároveň lepší výsledek, než čekaly trhy.

Firma se sice potýkala s růstem nákladů, vysoká poptávka jí ale negativní dopady dražších vstupů kompenzovala.

Čtvrté fiskální čtvrtletí firmě skončilo 31. května. Zisk na akcii během čtvrtletí činil 1,24 USD, a zvýšil se tak z předchozích 1,06 USD. Analytici v průměru čekali, že podnik zvýší zisk na akcii pouze na 1,16 USD.

Tržby se zvedly o 14 procent

Tržby se zvýšily také o 14 procent a dosáhly 5,8 miliardy dolarů (asi 99,8 miliardy Kč).

Pro výrobce oděvů stále nejsou dobré časy. Mají problémy s vyššími náklady na materiál i práci, vyšší jsou i ceny za dopravu. Analytik Matt Arnold z makléřské společnosti Edward Jones ale tvrdí, že Nike těží ze silné značky, o čemž svědčí i růst zakázek.

Firma výsledky zveřejnila až po skončení pondělního obchodování na burze v New Yorku. Akcie na příznivé výsledky reagovaly silným růstem a zatímco během řádného obchodování přidaly půl procenta, v elektronických systémech jejich kurz vzrostl o 4,5 procenta na 85,27 USD.

 

Právě se děje

Další zprávy