Nepořádek v účtech: Ztráta GM se zvýšila

Michal Najman
17. 3. 2006 17:00
Detroit - Kontrola v účtech americké automobilky General Motors vyhnala ztrátu za loňský rok ještě o dvě miliardy dolarů výše.
Chevrolet Suburban
Chevrolet Suburban | Foto: Reuters

Kontrolu si vyžádala americká Komise pro cenné papíry (SEC).

Komise vyzvala General Motors (GM), aby firma své účetní praktiky a napravil některé nesrovnalosti. GM poté revidovala své výsledky a konečná ztráta se vyšplhala na 10,6 miliard dolarů.

"Důvodem jsou mimořádné náklady související se snížením počtu pracovních míst, finanční divizí GMAC a bankrotem bývalé dceřiné společnosti Delphi," uvedla dnes firma.

Proč ztráta nebyla zahrnuta už v prvních oficiálních výsledcích firma nekomentovala. Velké problémy má s finačním reportingem. Nestihla dodat výsledky a požadované reporty do 10. března, data daného americkými úřady.

"Myslím si, že investory velmi znepokojuje situace v General Motors. Má zkušenost mi říká, že když najdete jeden účetní problém, je to jen špička ledovce," řekl agentuře Bloomberg Eugene Jennings, emeritní profesor Michiganské státní univerzity.

GM je auditována firmou Deloitte. Ta k její účetní závěrce vydala výrok "bez výhrad" a shledala ji jako věrně a poctivě vyjadřující situaci ve firmě. SEC byla jiného názoru.

Revidování výsledků přichází v době, kdy se General Motors snaží o obnovení důvěry investorů. V roce 2005 spadly akcie společnosti o 52 procent. Výrobce chce získat zpátky zákazníky, kteří utekli k japonským a korejským výrobcům, jako je například Toyota.

 

Právě se děje

Další zprávy