Němečtí podnikatelé nasazují růžové brýle

Ekonomika Ekonomika
23. 7. 2010 11:44
Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku roste - je to dobrá zpráva i pro Čechy - půjdou lépe obchody.
Němečtí podnikatelé vidí budoucnost růžově. Fandit jim mohou i Češi - je to v jejich zájmu. Ilustrační foto.
Němečtí podnikatelé vidí budoucnost růžově. Fandit jim mohou i Češi - je to v jejich zájmu. Ilustrační foto. | Foto: Sport

Berlín - Pro české obchodníky, kteří mají kontakty s protějšky v Německu je to jednoznačně dobrá zpráva.

Podle institutu Ifo se totiž podnikatelská důvěra u našich sousedů v červenci vyšplhala nejvýš za uplynulé tři roky - dosáhla 106,2 bodu po červnových 101,8 bodu. Tento nárůst je dokonce nejvyšší od sjednocení Německa v roce 1990.

Roste především spokojenost podnikatelů se stávající ekonomickou situací, ale také index očekávání do budoucna. Výsledek vysoce překonal předpovědi analytiků, kteří předpovídali na červenec pokles podnikatelské důvěry.

"Tato skvělá čísla jasně ukazují, že německá ekonomika jde ve srovnání se zbytkem Evropy opravdu silně vpřed," uvedl pro agenturu Reuters Andreas Scheuerle z Deka Bank.

Zlepšení pocitů ohledně ekonomické budoucnosti se týká všech odvětví, dokonce i služeb, které se vzpamatovávají z krize nejpomaleji.

"Oživení největší evropské ekonomiky z recese už získalo širší záběr přes všechna odvětví," komentoval údaje ekonom Ifo Klaus Abberger.

Největší evropská ekonomika už nechala krizi za sebou, odhady jejího růstu pro letošní rok se pohybují od oficiálních 1,6 procenta až po dvě procenta, které prorokuje ministr financí Wolfgang Schäuble.

 

Právě se děje

Další zprávy