Německo: Největší propad ekonomiky od konce války

Radek Pecák Radek Pecák
13. 1. 2010 11:08
Hrubý domácí produkt Německa se propadl ještě více, než se čekalo. Jde o nejhorší výsledek od druhé světové války.
Angela Merkelová při proslovu týkajícím se Mezinárodního roku biodiverzity v Berlíně.
Angela Merkelová při proslovu týkajícím se Mezinárodního roku biodiverzity v Berlíně. | Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika na tom byla vloni ještě hůře, než se předpokládalo. Hrubý domácí produkt v loňském roce klesl o pět procent, což je nejhorší výsledek od konce druhé světové války. Informoval o tom statistický úřad. Analytici, které oslovila agentura Reuters, přitom v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt se sníží jen o 4,8 procenta.

Klesal dovoz i vývoz

Německo doplatilo především na významné snížení vývozu, na kterém je životně závislé. Kvůli dopadům hospodářské krize se však loňský objem vývozu snížil o 14,7 procenta. Snížil se i objem dovozu - o 8,9 procenta.

Přesto ekonomové nepropadají panice. Z hluboké recese se totiž německé hospodářství začalo vymaňovat již v polovině loňského roku. Podle analytiků burzovní společnosti FIO se projevilo úsilí Angely Merkelové, která prosadila 85 miliard eur na podporu ekonomického růstu.

Export pak již v listopadu rostl více, než očekávali analytici, a podnikatelská důvěra se v prosinci dostala na 17měsíční maximum.

Letos se již čeká růst

Nyní by již, podle prognózy Bundesbank, měl opět HDP Německa růst. Pro letošek se předpokládá zvýšení o 1,6 procenta a o dalších 1,2 procenta vzroste v roce 2011.

I přes rekordní pokles HDP klesl schodek veřejných financí jen o 3,2 procenta. Bylo to méně než očekávaných 3,5 procenta.

Až do loňska byl nejhorší výsledek německé ekonomiky poválečné éry v roce 1975. HDP tehdy kleslo o 0,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy