Největší Adidas světa je v Paříži

dkl, ČTK
25. 10. 2006 11:40
Paříž - Na jedné z nejslavnějších tříd světa, Champs-Elysées, otevřel Adidas svůj největší obchod.
Oficiální míč červnového mistrovství světa Adidas Teamgeist.
Oficiální míč červnového mistrovství světa Adidas Teamgeist. | Foto: Reuters

Na ploše 1750 metrů čtverečních tam bude výrobce sportovních potřeb prodávat celý sortiment svých výrobků. Adidas očekává, že jen do konce roku obchod navštíví 150 tisíc lidí, ze 70 procent turistů.

Za svoji vlajkovou loď ale bude platit velmi vysoké nájemné. Průměrný roční obchodní nájem na nejznámější pařížské třídě je nyní 6775 eur (asi 190 tisíc korun) na metr čtvereční. Ročně tak obchod zaplatí asi 350 milionů korun nájemného.

Nájemné je dnes čtyřikrát větší než před deseti lety. Champs-Elysées jsou tak třetí nejdražší třídou světa po newyorské 5th Avenue a hongkongské Causeway Bay.

Při otevření obchodu byl i Zidane, kterého Adidas
Při otevření obchodu byl i Zidane, kterého Adidas | Foto: Reuters

Úterní inaugurační ceremonie, předcházející dnešnímu otevření podniku pro veřejnost, se zúčastnila plejáda sportovních hvězd v
čele s čerstvým fotbalovým penzistou Zinédinem Zidanem.

Pět let hledání

Adidas začal hledat prostory na Champs-Elysées už v roce 2001. Loni v prosinci tam otevřel obchod jeho konkurent Nike, který prodává na ploše 1100 metrů čtverečních.

Velké společnosti se ale astronomickým nájemným nenechávají odradit. Nejde přitom jen o výrobce luxusního zboží, jako jsou Vuitton nebo Cartier, ale i o výrobce zboží pro běžnější či běžnou potřebu. Po Champs-Elysées totiž denně projde půl milionu lidí, o víkendech až 850 tisíc.

Boty Adidas1, které by měly dle obvinění Nike obsahovat technologii Shox
Boty Adidas1, které by měly dle obvinění Nike obsahovat technologii Shox | Foto: Adidas

Nejen luxus

Své "výkladní skříně" tady proto mají i firmy jako Benetton nebo Zara, v roce 2008 zde otevře svůj obchod  švédská společnost H&M. Zvlášť velký zájem je o pravou stranu ulice (ve směru nahoru), přestože nájmy jsou tam proti levé skoro dvojnásobné.

Adidas chce svůj nástup na Champs-Elysées podpořit i řadou propagačních akcí za účasti předních sportovců. První z nich bude příští měsíc - s ohledem na popularitu ragby ve Francii - návštěva novozélandských ragbistů All Blacks.

 

Právě se děje

Další zprávy