Nejlépe se podniká v Londýně. Praha má budoucnost

Ekonomika Ekonomika
7. 10. 2008 16:34
Žebříček firmy Cushman & Wakefield řádí Prahu na 19. místo
Praha má budoucnost, tvrdí studie European Cities Monitor.
Praha má budoucnost, tvrdí studie European Cities Monitor. | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Londýn - V kterém evropském městě se nejvíce daří podnikání? Podle studie European Cities Monitor to je Londýn. Za pět let by to však mohla být Moskva a Praha.

Žebříček každoročně zveřejňuje světová konzultační firma v oboru nemovitostí Cushman & Wakefield.

Podle jejich studie plánují desítky společností v budoucnu přesun své pobočky dále na východ a právě Moskva a Praha jsou na seznamu budoucích center podnikání nejvýše.

Mluví pro ně kvalifikovaná síla, snadný přístup na trh a ke klientům, kvalita telekomunikací, dopravní spojení a cena pracovní síly, stojí ve studii.

Chutě, vůně, davy lidí... To je barcelonská tržnice La Boquería.
Chutě, vůně, davy lidí... To je barcelonská tržnice La Boquería. | Foto: Vendula Křížová

Česká metropole se drží na 19. místě, což je sice mírný pokles v porovnání s loňským rokem, ale stále zůstává nejvýše postavenou metropolí ze zemí střední a východní Evropy. O několik příček níže se drží Budapešt (22.), Varšava (24.) a Bukurešť(31.). 

Na špici se však příliš nezměnilo. Londýn, který se netrpělivě připravuje na nadcházející letní olympijské hry, nadále vede před Paříží, Frankfurtem a Barcelonou.

Právě obyvatelé katalánského hlavního města ale mají z uvedené čtveřice nejvyšší životní úroveň. Pracovní možnosti se tu kloubí s kulturním a sportovním vyžitím, čistým ovzduším a blízkostí přímořských letovisek.

 

Právě se děje

Další zprávy