Na výstavbu v Česku si CTP půjčilo od EIB miliardy

vk
13. 12. 2007 14:00
Musí je proinvestovat v České republice

Praha - Developerská společnost CTP Invest získala od Evropské investiční banky (EIB) úvěr ve výši 462 milionů eur, tedy částku zhruba 11,6 miliardy korun. Tento obnos musí CTP investovat do realizací průmyslových a kancelářských prostor v Česku.

Na tiskové konferenci to podle serveru CeskeNoviny.cz oznámil generální ředitel CTP Remon L. Vos a viceprezidentka Evropské investiční banky Marta Gajecka.

"Pro komerční banky je velmi obtížné, aby nám půjčily všechny prostředky, které potřebujeme", komentoval Vos rozhodnutí firmy půjčit si od EIB. Splatnost úvěru je 11 let a úrok půjčky je prý blízký úrokům z běžného úvěrového trhu.

Investice do českých měst

Půjčené peníze mají směřovat do investičních projektů společnosti v okolí Brna, Ostravy a v Plzeňském kraji. Jedním ze specifik společnosti CTP je, že většinu svých investičních projektů směřuje mimo hlavní město Prahu, například v Humpolci investovala do kancelářských prostor CT Park Management.

Největší dosavadní investicí nizozemské společnosti CTP, která v Česku působí od poloviny 90. let, dvousethektarová průmyslová zóna v Brně-Tuřanech. Stavba průmyslového a logistického areálu si vyžádá 16 miliard korun.

Na první fázi výstavby tohoto parku bude použita i část půjčky od EIB.

Banka všech občanů Evropské unie

Evropská investiční banka poskytuje především dlouhodobé úvěry na projekty kapitálových investic. Banka se financuje nikoliv z rozpočtu EU, ale z výnosů z půjček.

Jelikož funguje na neziskovém základě, podmínky, za nichž poskytuje úvěry, jsou výhodnější než na běžném finančním trhu. Proto půjčku mohou dostat i projekty, které by úvěr od komerční banky nedostaly. EIB ovšem nemůže půjčit více než 50 procent celkových nákladů na projekt.

 

Právě se děje

Další zprávy