MMF váhá s pomocí pro Řecko, chce větší shodu EU

ČTK ČTK
21. 6. 2011 10:16
Unie se nejprve musí shodnout na druhém záchranném balíčku, pak MMF uvolní pomoc
Měnovému fondu se nelíbí, že Unie váhá se schválením další pomoci pro Řecko.
Měnovému fondu se nelíbí, že Unie váhá se schválením další pomoci pro Řecko. | Foto: ISIFA

Brusel - Mezinárodní měnový fond nechce uvolnit další část finanční pomoci pro Řecko, dokud se Evropská unie neshodne na novém záchranném programu. Píše o tom dnešní vydání deníku Financial Times.

Řekové přitom musí dostat celkem 12 miliard eur, což je pátá část z loni slíbené pomoci v celkové výši 110 miliard eur, do 15. července, jinak se ocitnou bez finančních prostředků a zbankrotují.

Postoj MMF představuje pro Evropskou unii vážnou komplikaci. Ministři financí eurozóny se totiž v neděli v Lucemburku dohodli, že až Řecko schválí úsporná opatření, část pomoci uvolní, a teprve poté se budou zabývat novým záchranným programem, který by podle odhadů měl opět překročit 100 miliard eur.

Pokud by měnový fond svoji část pomoci do 15. července neuvolnil, EU by musela najít další 3,3 miliardy eur.

MMF naznačil, že výsledek současných jednání v Evropské unii a zejména eurozóně považuje za příliš vágní a žádá pevnější závazky. Stejně tak podmiňuje uvolnění peněz schválením dalších úsporných opatření.

"To musí být učiněno ještě předtím, než se budeme moci pohnout dopředu. Věříme, že podmínky se podaří naplnit velmi rychle," řekl novinářům John Lipsky, který v čele MMF dočasně nahradil obviněného šéfa Dominiqua Strauss-Kahna.

 

Právě se děje

Další zprávy