MMF: světová ekonomika zpomalí růst i kvůli Japonsku

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 4. 2011 16:26
Růst Japonska letos zpomalí na 1,4 procenta, Číny na 9,6 procenta
Růst japonské ekonomiky po ničivém zemětřesení zpomalí, ale jen dočasně, uvedl MMF.
Růst japonské ekonomiky po ničivém zemětřesení zpomalí, ale jen dočasně, uvedl MMF. | Foto: Reuters

Washington - Světovou ekonomiku letos čeká zpomalení růstu na 4,4 procenta oproti loňským pěti procentům, uvedl ve výhledu pro letošní rok Mezinárodní měnový fond (MMF).

Mimo jiné očekává zpomalení růstu japonské ekonomiky, zejména kvůli dopadům březnového zemětřesení a následné vlny tsunami. MMF snížil svůj odhad z 1,6 procenta na 1,4 procenta.

Tahounem růstu světové ekonomiky má být i v letošním roce Čína, přestože má letos podle MMF zpomalit na 9,6 procenta a v příštím roce na 9,5 procenta.

Svůj odhad růstu ekonomiky snížil Fond i u České republiky kvůli dopadům rozpočtových škrtů. Zatímco původně předpokládal růst o 2,2 procenta, nový odhad je pouze 1,75 procenta, v příštím roce by ale mělo přijít zrychlení, kdy hrubý domácí produkt Česka poroste o 2,9 procenta. Inflace má v letošním roce dosáhnout dvou procent, což je inflační cíl České národní banky.

Přibrzdí také sousední Slovensko, MMF svůj odhad upravil směrem dolů na 3,8 procenta, původně počítal s růstem o 4,3 procenta. Zato se na Slovensku zvýší inflace, namísto původně odhadovaných 1,8 procenta má dosáhnout 3,4 procenta.

Skupina mladých tržních a rozvojových ekonomik má růst o 6,5 procenta, vyspělé země oproti tomu zaznamenají nárůst o 2,5 procenta.

"Obavy z dvojité recese, které my jsme ovšem nesdíleli, se nenaplnily," poznamenal fond ve zprávě s názvem World Economic Outlook. Hlavní obavy se týkaly cyklu obnovy zásob ve vyspělých zemích, kdy část analytiků tvrdila, že obnova zásob spolu s vládními stimulačními programy zajistí jen dočasné oživení, po němž svět upadne do nové recese.


 

Právě se děje

Další zprávy