Merkelová načla informační budoucnost

Dušan Klimeš
14. 3. 2007 16:20
Hannover - Německá kancléřka Angela Merkelová včera přestřihla pásku dělící technologickou minulost a budoucnost. CeBIT v Hannoveru dnes začal.
Foto: Reuters

Tím, čím je ženevský autosalon pro automobily, je hannoverský CeBIT pro technologické společnosti. V následujících sedmi dnech se rozřeší otázka, co svět čeká v příštím roce na poli informatiky a moderních technologií.

Firmy si na tuto exkluzivní výstavu schovávají své novinky a snaží se blýsknout mezi konkurencí. A ta je tu skutečně obrovská. Letos se přihlásilo šest tisíc vystavovatelů z celého světa. Mezi nimi i 36 českých společností.

Na jejich "vychytávky" se přijde podívat až 400 tisíc návštěvníků. A ti mají velká očekávání i nároky.

Foto: Cebit.de
  • ČTĚTE VÍCE:
    Novinky z CeBITU -
    Příloha Technika přináší novinky a zprávy z výstavy.

Televize nebo mobil? Obojí

Zdá se, že letošnímu CeBITu budou vévodit mobilní telefony. Nic nového? A co taková televize v mobilech? Ta se stává skutečným hitem, který zaměstnává nejen vývojáře, ale i úředníky, kteří již vymýšlejí, jak na tuto TV zavést televizní poplatky.

Boj technologií je očekáván i v oblasti velkokapacitních DVD. Tedy především jejich formátů. Letošní výstava by mohla naznačit, jestli se vítězství překulí na stranu Blu-Ray či HD DVD.

Možné ovšem je, že bitva bude nerozhodná a zákazníci budou muset kupovat drahé přístroje, které dokáží přehrávat oba zmíněné formáty.

Jablíčka na stůl

Bez debat je ale to, že CeBIT v plné síle ukáže takzvaný Apple-efekt. Společnost Apple se stala v mnoha směrech inovátorem, kterého následují desítky firem.

Přišla s vlastní "větví" osobních počítačů, ovládla svět svým přehrávačem digitální hudby iPod a nedávno představila i vlastní mobilní telefon.

A tak ještě než se iPhone od Apple dostane na trh, konkurence chce představit i své novinky s dotykovým displayem, kterým se pyšní i telefon zmíněné firmy.

Přestože jde o nejvýznamnější technologickou výstavu, chybí některá jména gigantů, jako jsou Nokia, Phillips, Motorola, či Canon.

 

Právě se děje

Další zprávy