Malá čtvrť porazila firmu Nike

Michal Najman
13. 9. 2006 13:00
Londýn - Malé ale známé londýnské čtvrti Hackney se vyplatilo postavit se sportovnímu gigantu Nike. Za neoprávněné použití loga obdrží radnice 12 milionů korun.

Za každé prodané tričko, míč či boty, které nesly logo čtvrti Hackney, největší výrobce sportovního oblečení Nike zaplatil procenta z prodeje. Celkem tak mimosoudní vyrovnání přesáhlo půl milionu dolarů.

Cílovou skupinou sporných produktů byli amatérští fotbalisté, protože právě Hackney anglický amatérský fotbal symbolizuje.

"Jednali jsme v dobré víře, ale respektujeme postoj radnice," řekl tiskový mluvčí Nike.

Peníze Nike půjdou na sport

Starosta Hackney Jules Pipe řekl, že radnice vlastní práva na logo už od roku 1965. "Tým našich právníků nám doporučil akceptovat mimosoudní vyrovnání Nike založené na procentech z prodeje," dodal Pipe.

Část fotbalových hřišť na Hackney padne za oběť olympijským hrám v roce 2012.
Část fotbalových hřišť na Hackney padne za oběť olympijským hrám v roce 2012. | Foto: london2012.com

Peníze budou podle vyjádření starosty použity na rozvoj sportovních aktivit ve čtvrti. Je to prý také dobrá zpráva pro dalši podobné případy - malé organizace se nemusí bát postavit se nadnárodním gigantům.

Většina veřejných institucí a měst nemá potřebu registrovat si svá loga a své značky. Případ Hackney ukazuje, že to může být vhodné.

Na území čtvrti Hackney se hraje populární Nedělní fotbalová liga, amatérská fotbalová soutěž, která je konkurencí oficiální Premier League. Sdružuje amatérské kluby a oproti Premier League se hraje v sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy