Lidé ztrácí zájem o nová auta. Pokles hlásí USA i EU

Redakce EKO, Reuters
4. 3. 2008 9:22
Nejlépe si vede Honda, nejhůř Chrysler
Zájem o koupi nových aut klesá v USA i Evropě.
Zájem o koupi nových aut klesá v USA i Evropě. | Foto: Kia Motors

Detroit - Ekonomická krize, která začátkem roku citelně zasáhla Spojené státy, trápí výrobce automobilů. V únoru klesly po celém světě tržby všech světoznámých značek.

Nejhorší výsledky hlásí američtí výrobci - GM, Ford a Chrysler. Posledně jmenovaný je na tom nejhůře. Prodej nových Chryslerů klesl o 17 procent.

"Únor přinesl velké zklamání," připouští viceprezident GM Bob Lutz. "Přesto čekáme, že se ve druhé polovině roku se ekonomika zvedne a poptávka stoupne."

Rok 2008 bude nejhorší za posledních 15 let

General Motors zaznamenala pokles zájmu o modely Chevrolet Silverado a Chevy Tahoe a vedení již ohlásilo pětiprocentní snížení výroby těchto automobilů.

Ford na druhé čtvrtletí připravuje snížení výroby dokonce o deset procent a uvažuje o propuštění 2500 zaměstnanců.

Podle expertů by rok 2008 mohl být pro výrobce automobilů nejhorším za posledních patnáct let. Ve Spojených státech se údajně neprodá více než 15 milionů automobilů.

Jedinou automobilkou, která zaznamenala nárust je japonská Honda. Její prodej se zvedl o jedno procento. Naopak Toyota hlásí pokles o 6,6 procenta a Nissan o tři.

Prezident Toyoty Kacuaki Watanabe je přesto optimista. "Ve druhé polovině roku zájme vzroste," tvrdí.

Zájem o nová auta klesá i v Evropě

O nic lépe si ale nevedou výrobci automobilů v Evropě.

"Pokles o jedno až dvě procenta je náš objektivní pohled na výkon západoevropského trhu v letošním roce," potvrdil analytik Jonathon Poskitt ze společnosti J.D. Power Automotive Forecasting.

Výrobci automobilů se v těchto dnech setkávají na autosalonu v Ženevě. Novináři si nové modely prohlédnout již dnes, veřejnost bude moci výstavu navštívit od 6. do 16. března.

 

Právě se děje

Další zprávy