Krize eurozóny zdusila růst německé ekonomiky

ČTK ČTK
11. 1. 2012 10:58
Pro letošní rok odhadují experti zpomalení z loňských 3 procent na 1 procento
V posledním kvartále loňského roku německá ekonomika klesala, letos má růst o jedno procento.
V posledním kvartále loňského roku německá ekonomika klesala, letos má růst o jedno procento. | Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika v loňském roce podle očekávání vzrostla o 3,0 procenta a mírně zvolnila z tempa 3,7 procenta v roce 2010, v posledním čtvrtletí však už hrubý domácí produkt (HDP) pod tlakem dluhové krize eurozóny klesl.

Oznámil to v dnešním předběžném odhadu spolkový statistický úřad. Díky silnému růstu a omezování vládních výdajů se německé vládě podařilo srazit rozpočtový deficit za loňský rok na zhruba čtvrtinu předloňské úrovně.

Největší evropská ekonomika pokračovala v silném růstu i přes dluhovou krizi eurozóny a zpomalování globální ekonomiky, letos se však čeká její prudké zpomalení. Výrazné zhoršení nastalo podle předběžných údajů úřadu už ve čtvrtém čtvrtletí, kdy HDP v mezičtvrtletním srovnání klesl o 0,25 procenta po růstu o 0,5 procenta ve třetím čtvrtletí.

Statistiky z poslední doby signalizují pro tento rok všeobecně očekávaný útlum. Vláda v poslední prognóze snížila odhad letošního růstu na jedno procento a přední domácí ekonomické instituty čekají ještě horší výkon.

Experti přepovídají růst o procento

Německá ekonomika je hlavním odbytištěm českého exportu a v posledních dvou letech je i motorem růstu celé eurozóny. Postupující dluhová krize zemí eura a útlum globální poptávky však nyní začíná doléhat i na Německo prostřednictvím zpomalení exportu. Ekonomiku by však měla držet nad vodou zvýšená domácí poptávka, kterou příznivě ovlivňuje růst zaměstnanosti.

Soukromá spotřeba loni zrychlila růst na 1,5 procenta z předloňského tempa 0,6 procenta. Export naopak zmírnil expanzi na 8,2 procenta z předchozích 13,7 procenta.

"Německo se nedokáže tak snadno izolovat od napětí v eurozóně. Jeho export navíc zažívá obtížné období i kvůli propadu globální poptávky," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom VP Bank Jörg Zeuner.

"Nedomníváme se, že se Německo propadne do recese. Za možný pro tento rok považujeme růst o zhruba jedno procento," dodal ekonom banky UniCredit Andreas Rees.

V roce 2009 hrubý domácí produkt (HDP) Německa klesl o 5,1 procenta, což byl nejhlubší propad od druhé světové války. Naopak v roce 2010 vzrostla ekonomika nejrychleji od sjednocení země.

Deficit veřejných financí Německa klesl loni na 26,7 miliardy eur (689 miliard Kč) ze 105,9 miliardy eur za rok 2010. V poměru k výkonu ekonomiky se schodek snížil na jedno procento z předloňských 4,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy