Korejské úřady provedly razii v Hyundai

ČTK
27. 3. 2006 10:06
Soul - Jihokorejské úřady provedly v neděli razii v automobilce Hyundai Motor a její dceřiné společnosti Kia Motors. Zástupci obou firem uvedli, že důvod zákroku neznají, korejská média ale tvrdí, že vyšetřování se zaměřuje na otázky spojené s lobbingem.

Akcie Hyundai na zprávu reagovaly poklesem zhruba o tři procenta, Kia si odepsala téměř pět procent hodnoty.

Automobilka Hyundai se chystá postavit v České republice závod zhruba za miliardu eur (téměř 29 miliard Kč). Jednání jsou v závěrečné fázi, do České republiky ale zatím nepřiletěli šéfové jihokorejské automobilky, kteří mají smlouvu podepsat.

Zástupci korejské prokuratury navštívili i kanceláře dalších dvou dceřiných firem skupiny Hyundai Automotive Group, a to výrobce dílů Hyundai Autonet a přepravní společnosti Glovis. Ztráty akcií těchto firem byly ještě vyšší a v případě Glovisu činily téměř 14 procent.

"Prokuratura v neděli prohledávala hlavní kanceláře těchto čtyř podniků. O důvodech ale nic nevíme," řekl dnes mluvčí automobilky Hyundai Motor Jake Jang.

Tamní média píší, že středem zájmu vyšetřovatelů je jeden z místních podnikatelů, zřejmě kvůli spojitosti s lobbováním vládních činitelů. Lidé z prokuratury tyto spekulace později potvrdili.

Prokuratura upřesnila, že někteří činitelé Hyundai Motor a dalších firem skupiny mají zakázáno vycestovat ze země. Ředitel afilace Glovis I Ču-un byl zadržen a prokurátor ho nyní vyslýchá.

"Ředitel společnosti Glovis byl zadržen na základě zatykače," řekl dnes agentuře Reuters zdroj z generální prokuratury, který si nepřál být jmenován.

Podle analytiků zřejmě vyšetřování krátkodobě podkope důvěru investorů v automobilku, dlouhodobě ale výraznější dopady mít nebude.

Podle deníku Čosun ilbo je to po dvou letech poprvé, co úřady provedly razii v ústředí velkých průmyslových konglomerátů. Tehdy se vyšetřování týkalo sponzorování volební kampaně.

"Razie ve skupině Hyundai Automotive Group byla otázkou morálky konglomerátů. Činnost podniku to ale neovlivní," řekl analytik makléřské společnosti Samsung Securities Kim Hak-ču.

 

 

Právě se děje

Další zprávy