Konec skleněné pinty, britské hostince mají mít plast

Ekonomika Ekonomika
29. 8. 2009 17:40
Výměna sklenic za plastové by neměla být povinná, myslí si majitelé hospod.
Pivní sklenice nebo lahev je každoročně použita ke 5 500 napadením v Británii a Walesu.
Pivní sklenice nebo lahev je každoročně použita ke 5 500 napadením v Británii a Walesu. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Tažení proti plastovým "sklenicím" zahájili britští majitelé hospod. Ministerstvo vnitra totiž zadalo zakázku na nové, nerozbitné pintové sklenice vyrobené z plastu. A majitelům hospod a výrobcům piva, sdruženým v British Beer and Pub Association, se to nelíbí. Informovalo o tom BBC.

Ministerstvo chce zabránit užívání sklenic jako zbraně při hospodských bitkách. Podle oficiálních údajů je v Anglii a Walesu každoročně napadeno sklenicí nebo lahví pět a půl tisíce lidí.

Členové asociace ale požadují, aby používání plastových sklenic nebylo povinné. !Je opravdu nezbytné nahradit pintovou sklenici plastem z bezpečnostních důvodů v drtivé většině hospod, kde nemají žádné potíže? Hospody by neměly být tlačeny do užívání plastu, pokud jsou bezpečné," argumentoval Neil Williams z asociace.

A tvrdí, že pijáci piva by pocítili i propad v kvalitě. "Skleněná pinta je příjemnější do ruky, má příjemnou váhu a nápoj do ní lépe stéká. I proto lidé chodí na pivo," poznamenal Williams.

Asociace upozornila i na ekonomické dopady takového opatření. Nepovažuje jej za šťastné v době, kdy mnoho podniků bojuje s důsledky hospodářské krize a další náklady, spojené s výměnou skla za plast, si nemůže dovolit.

Designéři, kteří mají nový vzhled a bezpečnost pintové sklenice na starosti se podle BBC nyní zabývají dvěma postupy. První z nich předpokládá potažení současných sklenic platovou vrstvičkou, která by zabránila tříštění skla. Druhý pak radikální změnu sklenic, na něž jsou Britové zvyklí.

Ti naposledy zažili proměnu sklenic v 60. letech. Tehdy bylo důvodem snadnější skladování.

 

Právě se děje

Další zprávy