Kellner chce koupit řeckou plynárenskou společnost

Ekonomika Ekonomika
4. 5. 2012 9:05
Jde o investici za zhruba padesát miliard korun

Praha - Prostřednictvím fondu PPF Capital Partners hodlá nejbohatší Čech Petr Kellner získat většinový podíl v řecké plynárenské společnosti DEPA.

O účasti ve výběrovém řízení informoval deník E15.

Hodnota 65 procent společnosti dosahuje v přepočtu téměř 50 miliard korun, píše deník. Informaci získal ze svých zdrojů, skupina PPF své akviziční záměry odmítla komentovat.

Investiční fond postoupil již do druhého kola výběrového řízení. Konkuruje mu dalších třináct společností nejen  z  Evropy, ale i z Japonska, Alžírska, Izraele a Ázerbájdžánu.

PPF již má podíl v řecké bance

O tom, že v Řecku jsou velké investiční příležitosti, hovořili představitelé PPF již dříve. Deník připomíná, že účast na řecké privatizaci by navíc mohla přinést diverzifikaci Kellnerovu byznysu, který se dnes z převážné části rozvíjí v Rusku.

PPF také vstoupila do řecké banky Piraeus, kde drží podíl necelých šest procent.

Mezi favority tendru na prodej státního podílu v DEPA patří ruský Gazprom, který Řecku dodává většinu plynu, a italské společnosti ENI a Edison. Italové s Řeky spolupracují na budování plynovodu South Stream.

DEPA má strategický význam, protože je klíčovým účastníkem takzvaného jižního koridoru, kterým povedou plynovody z východu do západní Evropy a budou přepravovat surovinu z Ruska i jiných zemí. DEPA drží přes polovinu v řecké distribuci, vlastní také přímořský terminál na zkapalněný zemní plyn LNG a také zcela ovládá provozovatele plynovodů DESFA.

Zatím jde spíše o pokusný balonek

To, že se do tendru přihlásil PPF Capital Partners Fund, podle E15 naznačuje, že Kellnerovi lidé zájem o řeckou plynárenskou firmu zatím přímo nespojují s nástupem do energetiky střední Evropy a Německa. Expanzi na těchto trzích má na starosti Energetický a průmyslový holding (EPH), v němž má největší podíl právě Kellner. V

Vyhledávání nových příležitostí v Řecku řídí muž číslo dvě ve skupině PPF Jiří Šmejc.

EPH nyní usiluje i o koupi českého operátora plynovodů Net4Gas a také o podíl ve slovenské plynárenské jedničce SPP, což jsou rovněž investice v řádu desítek miliard korun. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy