Kdo bude psát o krizi? El País propustí čtvrtinu lidí

ČTK ČTK
5. 10. 2012 15:25
Nejvlivnější španělský deník chystá na příští týden masivní propouštění
Páteční El País. Expremiér Mirek Topolánek je na pravé spodní fotce.
Páteční El País. Expremiér Mirek Topolánek je na pravé spodní fotce. | Foto: Ludvík Hradilek

Madrid - Nejvlivnější španělský deník El País chystá na příští týden masivní propouštění. Podle agentury Reuters to oznámila jeho vydavatelská společnost Prisa.

Konkrétní čísla společnost zatím nezveřejnila, podle španělského serveru público.es však bude propuštěno až 138 ze 440 zaměstnanců listu.

El País je nejprodávanějším seriózním listem v zemi a s údajně více než čtvrtinou zaměstnanců se rozloučí kvůli klesajícím příjmům z inzerce, které přivádějí jeho vydavatelskou společnost do ztráty.

Novináři, kteří o práci nepřijdou, se budou muset smířit se snížením mezd. "Bude to nejhorší den v historii El País," komentoval na Twitteru plán vydavatele politický redaktor deníku Carlos Cué.

Společnost Prisa, která vydává tituly v Evropě a Latinské Americe, už nedávno propouštěla v dalších médiích. Výpověď dostaly desítky zaměstnanců ekonomického deníku Cinco Días či rozhlasové stanice Cadena Ser. Propouštění v nejdůležitějším titulu vydavatelství bude zatím nejráznějším úsporným opatřením Prisy. Jeho detaily oznámí v úterý.

Od roku 2008 zaniklo ve Španělsku 57 mediálních titulů a o práci přišlo 8000 novinářů, připomíná Reuters. Na vině je zejména pokles zájmu inzerentů související se špatnou ekonomickou situací země. Průměrný plat španělských novinářů klesl na polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy