Kanaďané dají za Reuters 360 miliard korun

Red eko, čtk
15. 5. 2007 9:34
Agenturu koupí vydavatelská společnost Thomson Corp.
Foto: Reuters

Londýn - Mít přehled a informovat o finančním trhu a světových událostech stojí miliardy v nejtvrdších světových měnách. Dokládá to částka 8,7 miliardy liber (v přepočtu asi 360 miliard koun), kterou kanadské vydavatelství Thomson Corp. zaplatí za mediální agenturu Reuters.

Spojení, kterým vznikne největší světový poskytovatel finančních zpráv a údajů, podpořila i Reuters Founders Share Company, která má právo zablokovat jakékoliv převzetí firmy, pokud se obává, že by to ohrozilo nezávislost agentury. Akvizici musí ještě schválit antimonopolní úřady. Uvedly to společnosti v dnešním prohlášení.

Po sloučení obou firem vznikne nová společnost Thomson-Reuters PLC, ve které budou mít
podíl 70 procent současní akcionáři Thomsonu.

Největší rival:Bloomberg

Co se týče samotného zpravodajského trhu, byl Reuters dlouhou dobu lídrem trhu, později však ztratil podíl na úkor Bloombergu.

Tržní hodnota obou firem je ale podle odhadů podobná. Bloomberg má ve světě zhruba 160 tisíc terminálů. Reuters jich nmá sice dvakrát tolik, ale je levnější, a proto má z každého terminálu nižší příjmy než Bloomberg.

Jmění zakladatele konkurenčního Boolmbergu, Michalela Bloomberga, se po prodeji části podílu agentury nyní odhaduje na 4 miliardy dolarů.

Roční příjmy Thomson-Reuters se budou pohybovat kolem 12 miliard dolarů (250,4 miliardy korun) a firma zaměstná kolem 50 tisíc osob.

S 34procentním podílem na trhu informačních služeb překoná agenturu Bloomberg, jejíž podíl nyní podle údajů Inside Market Data činí 33 procent. Roční příjmy Thomson-Reuters se budou pohybovat kolem 12 miliard dolarů (250,4 miliardy Kč) a firma zaměstná téměř 50 tisíc osob. 

Jméno i šéf zůstává

Ředitelem nové společnosti bude Tom Glocer (47), nynější generální ředitel firmy Reuters. Agentura je hlavním konkurentem firem Thomson a Bloomberg na lukrativním trhu s informačními terminály využívanými předními světovými bankami a

Divize finančních informací nové firmy se i nadále bude jmenovat Reuters.Ostatní aktivity firmy ponesou značku Thomson-Reuters Professional. Firmy očekávají, že do tří let od dokončení dohody by mohly díky spojení ušetřit ročně více než 500 milionů dolarů. K dokončení dohody by mohlo dojít ještě letos, nejpozději příští rok.makléřskými společnostmi.

Společnost Woodbridge, která je investičním firmou rodiny Thomsonů a hlavním akcionářem firmy Thomson, získala výjimku a bude moci vlastnit v nové firmě podíl 53 procent. Podle dosavadních pravidel důvěryhodnosti nesmí ve společnosti Reuters vlastnit jeden akcionář více než 15 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy