Kam s penězi? Paulson: Vsaďte na akcie, zlato a reality

Andrej Rády, investicniweb.cz
14. 10. 2010 9:25
Známý investor věří nejvíc akciím firem, které jsou v konkurzu, ale vyléčí se z něj
Foto: Reuters

Praha - Známý investor John Paulson poprvé v životě věří stoprocentně akciím, ne dluhopisům. Svůj současný superbýčí názor na akcie nedávno doplnil také o pohled na další typy aktiv.

Akcie

Paulson akciím věří, a to s důrazem na akcie firem, které jsou v konkurzu, hrozí jim bankrot, procházejí významnou restrukturalizací a podobně. Za všechny uveďme příklady jeho investic do Citigroup a Bank of America, dále pak SunTrust Banks nebo Regions Financial.

Kupuje dluh firem v problémech a spoléhá na to, že jakmile se z problémů dostanou, přetransformují tento dluh na běžné akcie za velice výhodných podmínek. Typicky to platilo v případě K-Martu, který dlužil miliardy, z problémů vyšel bez dluhů za 10 dolarů za akcii. A ty pak vyletěly na 190 dolarů. Paulson věří v další podobné případy během několika let.

Paulson vychází také z toho, že současné zisky firem na úrovni zhruba 7 až 8 procent jejich kapitalizace jsou výrazně vyšší než 10letý průměr na úrovni 3,6 procenta. Navíc zisky velkých firem (Coca-Cola, Johnson & Johnson nebo Pfizer) rostou.

Dluhopisy

Nákup dlouhodobých dluhopisů (vládních i firemních) je podle Paulsona hodně špatným obchodem. Sazby jsou nízko a ekonomika roste, i když pomalu. Paulson očekává zhruba 2procentní růst v letech 2011 a 2012.

Kvantitativní uvolňování, tedy lití peněz do americké ekonomiky ze strany centrální banky, povede podle Paulsona k výrazné inflaci, možná i dvouciferné do roku 2012. To je hodně špatné pro 10leté i 30leté vládní dluhopisy i pro americký dolar. Výnosy dlouhodobých dluhopisů se slabším dolarem vzrostou. Paulson proto kupuje 5ti a 7leté call opce na výnosy 30letých dluhopisů.

Jak to bude s realitami a zlatem - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy