Jednání o světovém obchodě se nepohnula

Reuters, vid
16. 12. 2005 19:45
Hongkong – Vyjednavači zemí Světové obchodní organizace se ani čtvrtý den nedokázali shodnout a posunout jednání dál.
Evropský "ministr" obchodu Peter Mandelson, jedna z klíčových postav jednání WTO
Evropský "ministr" obchodu Peter Mandelson, jedna z klíčových postav jednání WTO | Foto: Aktuálně.cz

"Těžko říct, jak se má dosáhnout v jednáních pokroku, pokud se bude nadále vyjednávat v tomto směru," řekl na dnešní tiskové konferenci to řekl jeden z nejdůležitějších vyjednavačů - komisař EU pro obchod Peter Mandelson.

Agentura Bloomberg poznamenala, že hlavní "obchodní" velmoci (EU, USA, Indie a Brazílie) strávily první tři dny zasedání stejně jako předcházející tři měsíce: vzájemně odmítaly své návrhy na otevírání trhu.

Honkong čeká těžký víkend

Státy mají na shodu ještě dva dny. Jednání v Hongkongu končí v neděli. "Většina věcí se vždy rozhodne v posledních dvou dnech," uklidňuje zástupkyně americké delegace Susan Schwabová.

Na summitu WTO, který i letos provázejí masové protesty v ulicích, se původně mělo uzavřít Katarské kolo jednání Světové obchodní organizace, trvající již čtyři roky. Státy se měly dohodnout na dalším otevření mezinárodního obchodu.

Všichni: Ustoupit nehodláme

Nejbohatší země se ale nechtějí vzdát svých dotací pro zemědělce, nejchudší země zase nehodlají ustoupit, pokud nevybojují vyšší ceny pro svoje banány, cukr a bavlnu.

Obchod se zemědělskými produkty je přitom ale pro jednání klíčový, protože bez něj odmítají rozvojové země ustoupit v dalších otázkách jako jsou počítače nebo automobily.

"Vypadá to, že jednání nám nepřinese vůbec nic a navíc nás dovede k ještě větší chudobě," řekl Arvin Boolell, mauricijský ministr zemědělství, který mluví v otázkách cukru za státy Africko-karibsko-tichomořské oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy