Jak MMF přichází o dlužníky

Dušan Klimeš
30. 5. 2006 0:01
Jakarta - I přes víkendové zemětřesení se Indonésie hodlá zbavit svého dluhu u Mezinárodního měnového fondu.

"Rádi bychom svůj dluh splatili dřív, než musíme," oznámil guvernér indonéské centrální banky Burhanuddin Abdullah.

Indonéská vláda plánuje vrátit polovinu peněz, které si půjčila. Půjde tak o 7,8 miliardy dolarů, tedy 170 miliard korun. K tomu by ráda uhradila druhou polovinu v roce příštím.

"V současnosti máme devizové rezervy ve výši téměř 44 miliard dolarů. Splacení před termínem si tedy můžeme dovolit," dodává Abdullah.

Půjčka od Mezinárodního měnového fondu pochází z let 1997 až 1998 a měla sloužit ke krytí drtivých následků asijské finanční krize, která se nevyhnula ani Indonésii.

Infobox

Mocný spolek MMF

  • Fond byl založen v červenci 1944 v americkém městě Bretton Woods
  • V současnosti má 184 členských států
  • MMF provádí monitoring ekonomického a finančního vývoje v členských zemích
  • Dále poskytuje finanční asistenci - půjčuje státům, které mají problémy s platební bilancí
  • Provádí technickou asistenci - školení a personální výpomoc vládám a centrálním bankám

Z programu ekonomické pomoci a ochrany měnového fondu Indonésie vystoupila již před dvěma lety, a nyní by se tak ráda cele zbavila svých závazků vůči této nadnárodní organizaci.

Indonésie v tom není sama

Nejen Indonésie se však chce zbavit svých závazků. Na konci minulého roku se nechali slyšet reprezentanti Argentiny, že splatí předčasně celý dluh ve výši 9,9 miliardy dolarů. Zbaví se tím "dohledu" MMF a získají znovu nezávislost ve své měnové politice.

O pět miliard více získá MMF od Brazílie, která stejně jako Argentina ohlásila předčasné splacení svého dluhu. Ten dosahoval výše 15,5 miliardy.

Latinskoamerické státy se tak snažily využít dobré ekonomické situace a zbavit se svých závazků. Díky tomu mohou ušetřit stovky milionů dolarů, které by jinak zaplatily na úrocích.

Pod křídly fondu

Ne všechny státy však stojí o ukončení spolupráce s experty z MMF. Například Turecko v dubnu oznámilo, že má sice kapacity na to, aby svůj dluh splatilo, ale že tak neučiní.

Foto: Reuters

"Neplánujeme předčasné splacení našeho dluhu u MMF, přestože úroveň naší ekonomiky by nám to dovolovala," řekl vicepremiér Abdullatif Sener.

Nyní využívá Turecko tříletého programu, díky kterému získá až deset miliard dolarů. Ten nahradil program z roku 2001, díky kterému si mohli Turci půjčit šestnáct miliard dolarů.

Půjčku od Mezinárodního měnového fondu svého času využila i Česká republika. Její výše činila 177 milionů SDR, což se rovnalo asi sedmi miliardám korun.

Důvodem byla podpora platební bilance ve chvíli, kdy Česko zavedlo vnitřní směnitelnost koruny. Peníze však vrátilo v předstihu hned následující rok.

Jak si půjčit miliardy

Členský stát může požádat fond o půjčku, pokud se potýká s problémy své platební bilance, tedy ve chvíli, kdy nemá dostatečné prostředky na vyrovnávání svých závazků. Peníze od fondu mají sloužit ke změně politiky a reformám, které by zajistily budoucí stabilitu.

Foto: Aktuálně.cz

Součástí procesu je dohoda, v rámci které se stát zavazuje plnit podmínky fondu. K těm patří postupná stabilizace a obnovení rovnováhy. Na základě analýzy provedené přímo v dlužnické zemi se připraví několikaletý program, jehož součástí je plán půjček a splácení.

Celková míra a výše půjček od MMF se neustále a razantně mění. K velkému nárůstu došlo po ropném šoku v sedmdesátých a po dluhové krizi v osmdesátých letech. V devadesátých letech MMF zase mohutně podporoval středoevropské a východoevropské státy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy