Izrael: Finanční trhy prudce oslabují

čtk, eko
5. 1. 2006 10:56
Jeruzalém/Tel Aviv - Kvůli zdravotním problémům izraelského premiéra Ariela Šarona oslabil dnes kurz šekelu k dolaru zhruba o 1,6 procenta na 4,6425 ILS, hlavní index telavivské burzy ztratil asi 5,4 procenta.
Foto: Reuters/Oleg Popov

Šekel později část ztrát smazal a byl vůči dolaru slabší asi o 0,9 procenta. Burza ale pokračuje v poklesu, a to za vysokého objemu obchodů, což značí rezignaci. Index TA-100 byl po 9:00 SEČ slabší o 5,9 procenta na 806,17 bodu.

Izraelský premiér Ariel Šaron ve středu prodělal těžkou mozkovou mrtvici a lékaři ho celou noc operovali. Jeho zdravotní stav je ale nadále vážný.

"Myslím, že (na trzích) bude v příštích několika dnech převládat politická nejistota. Ale nakonec, i když je to smutné, každý člověk je nahraditelný. Izrael má silnou ekonomiku," sdělil ředitel ekonomického oddělení společnosti Meretz Investments Koby Akai.

"Je to jednoznačně kvůli Šaronovi, na 100 procent," podotkl k poklesu finančních trhů dealer jedné z velkých izraelských bank. Většina dealerů si ale myslí, že alespoň kurz šekelu se vrátí na výchozí pozici. Letošní rok totiž zahájil růstem právě díky tomu, že Izrael má silnou ekonomiku a zdravé finance.

 

Právě se děje

Další zprávy