Island vyčíslil cenu vlastní krize na bilion korun

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
31. 10. 2008 11:00
Je to 85 procent HDP, který Island vyprodukoval v roce 2007
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing | Foto: Reuters

Reykjavík - Island již vyčíslil, na kolik ho přijde bankovní krize, ve které se ocitá.

"Náklady mohou dosáhnout 1,1 bilionu islandských korun (180 miliard Kč)," uvedl premiér Geir Haarde. Jde tak o 85 procent hrubého domácího produktu, který severský stát vytvořil v roce 2007.

A růžové nejsou ani prognózy pro příští rok. Podle všeho dosáhne rozpočtový deficit až deseti procent a hrubý dluh země, který na konci minulého roku představoval 29 procent HDP, by mohl na konci příštího roku stoupnout nad 100 procent.

Islandské banky dluží zahraničním věřitelům přes 60 miliard dolarů, protože se v posledních letech pustily do velkých zahraničních akvizic. Hrubý domácí produkt země přitom loni dosáhl pouze 11 miliard dolarů.

Dosud prosperující Island patří k zemím, na které velmi tvrdě dopadla celosvětová finanční krize. Stát musel převzít tři největší banky v zemi.

O víkendu kabinet dojednal s Mezinárodním měnovým fondem půjčku v hodnotě dvou miliard dolarů, která má pomoci stabilizovat bankovní systém, ale premiér už žádá další čtyři miliardy.

Zatím nepomáhá ani zvyšování úrokové sazby, která se v uplynulých dnech zvedla ze 12 na 18 procent. Nárůst úrokové sazby přitom přišel jen dva týdny poté, co je banka snížila z 15,5 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy