Island odmítl dohodu o vyrovnání krachu. Co dál, neví

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 4. 2011 14:23
Islanďané v referendu zřejmě odmítli nahradit Británii a Nizozemsku pět miliard dolarů

Reykjavík - Islanďané podle předběžných výsledků referenda odmítli vládou sjednanou dohodu, podle které by měla země zaplatit Británii a Nizozemsku pět miliard dolarů (84 miliard Kč) jako náhradu za ztracené vklady u islandské internetové banky Icesave.

Islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová uvedla, že odmítnutí dohody by mohlo vést k ekonomickému a politickému chaosu v zemi.

"Byla zvolena nejhorší možnost. Hlasování rozdělilo národ na dvě části," řekla premiérka. Dodala, že je celkem jasné, že odpůrci dohody v referendu zvítězili. Podle předběžných výsledků bylo proti dohodě 58 procent hlasujících, napsala agentura Reuters.

Referendum vyvolal islandský prezident Ólafur Grímsson, když v únoru odmítl dohodu o odškodnění podepsat
Referendum vyvolal islandský prezident Ólafur Grímsson, když v únoru odmítl dohodu o odškodnění podepsat | Foto: Reuters

Icesave patřila společnosti Landsbanki, tedy jedné ze tří velkých islandských bank, které v roce 2008 zkrachovaly. Peníze v Icesave měli uloženy také Britové a Nizozemci. Těm ztracené vklady vyplatily jejich vlády, které pak začaly peníze vymáhat od Islandu.

Vyřešení sporu o Icesave se považuje za nezbytný krok ke zlepšení islandské pozice v jednáních o vstupu do Evropské unie a k oživení nadále slabé ekonomiky. Vyřešení sporu je také podmínkou obnovení islandského přístupu na mezinárodní kapitálové trhy.

Referendum muselo být uspořádáno poté, co islandský prezident Ólafur Grímsson v únoru odmítl dohodu o odškodnění podepsat. Prezident tak odmítl podpis dohody již podruhé. Islanďané v prvním referendu loni v březnu dohodu drtivou většinou hlasů odmítli a vláda musela sjednat méně nevýhodnou smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy