Intel se zbavuje lidí ve velkém

Dušan Klimeš
6. 9. 2006 11:55
Silicon Valley - Více než deset tisíc zaměstnanců musí odejít ze společnosti Intel, která vyrábí procesory do počítačů. Firma ušetří miliardy dolarů.
Foto: Intel

Největší výrobce mikročipů se snaží zvýšit svoji konkurenceschopnost. Deset procent zaměstnanců však kvůli tomu přijde o práci.

Personální politika firmy nabere zcela opačný směr, než jaký měla v předešlých letech. Zatímco od roku 2003 přijala 20 tisíc nových zaměstnanců, nyní se musí tisíců zbavit.

Letos šetří Intel jednu miliardu dolarů, v příštím roce dvě miliardy a v roce 2008 dokonce tři miliardy dolarů.

Bolestné změny

Podle analytiků firmě nic jiného nezbývá. Musí drasticky snížit náklady a zefektivnit výrobu, aby mohla konkurovat firmě AMD, která ovládá stále větší část mikroprocesorového trhu.

"Tyto kroky, přestože jsou složité a bolestné, musí být provedeny, pokud chce Intel do budoucna přežít," řekl šéf firmy Paul Otellini.

Současné propouštění je největší v posledních 21 letech a vůbec největší v rámci firem ze Silicon Valley.

Podle mluvčího se propuštění bude týkat především manažerů, marketingových pracovníků a informačních technologů.

Omezování výroby a propouštění se však dotkne především okrajových oborů, kterými se Intel zabývá, tedy například výroby pamětí flash. Základního byznysu jako výroby mikročipů by se změny dotknout neměly.

Hluboký propad

Tvrdá konkurence však na Intel útočí ze všech stran. Jen za poslední rok dokázal největší konkurent - firma AMD - získat dalších osm procent trhu s procesory a už mu patří téměř čtvrtina tohoto trhu.

Je to poznat i na finančních výsledcích Intelu. Zatímco loni ještě vykázala patnáctiprocentní nárůst zisku, letos analytici očekávají pokles až na polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy