Indonésie může vyrábět Tamiflu

ČTK, eko
25. 11. 2005 13:18
Jakarta - Společnost Roche dala Indonésii povolení k výrobě léku Tamiflu.

Švýcarská farmaceutická společnost Roche dala Indonésii povolení k výrobě léku Tamiflu. Uvedlo to indonéské ministerstvo zdravotnictví. Antivirotikum Tamiflu lze použít při léčbě ptačí chřipky a nyní se jím zásobují vlády řady zemí světa pro případ epidemie.

"To znamená, že můžeme Tamiflu vyrábět v našich vlastních továrnách. Nyní se snažíme získat z Jižní Koreje potřebné suroviny," řekla indonéská ministryně zdravotnictví Siti Fadilah Supariová. Indonésií se šíří ptačí chřipka a zemřelo tam na ni už sedm lidí.

Mluvčí Roche ze Švýcarska sdělil, že Indonésie má ode dneška volnou ruku a může si sama rozhodnout, v jakém množství bude lék vyrábět. Roche si ale klade podmínku, že veškerá produkce Tamiflu musí zůstat na indonéském trhu a nesmí se reexportovat.

Značný zájem o antivirotika je znát především v asijských zemích, které vedle Tamiflu nakupují i podobný přípravek Relenza, jehož výrobcem je britská společnost GlaxoSmithKline. Některé z nich tvrdí, že pokud by se objevila pandemie, začnou si tyto léky vyrábět samy.

Supariová uvedla, že výroba přípravku začne co nejdříve, tedy až vláda rozhodne, odkud bude dlouhodobě odebírat suroviny. Vedle Koreje uvažuje také o Číně. Zpočátku ale budou na výrobu dohlížet lidé z Roche.

Tamiflu by měla vyrábět společnost Kimia Farma, v které vláda drží 90 procent akcií. Prezident Susilo Bambang Yudhoyono nedávno řekl, že výroba Tamiflu přímo v Indonésii je nutná, protože vláda má v zásobách jen asi 75.000 balení přípravku. To je podle něj až příliš málo na to, kdyby nastaly větší problémy.

 

Právě se děje

Další zprávy