Indický zázrak živě: s notebookem na skůtru v Bengalúru

Karel Toman
20. 1. 2011 15:15
Demokratická Indie je čím dál zajímavější alternativou hospodářského růstu Číny
Skoro dvě třetiny populace Indie jsou mladší třiceti let. Do půli století to bude nejlidnatější země světa, každý čtvrtý člověk planety bude Ind.
Skoro dvě třetiny populace Indie jsou mladší třiceti let. Do půli století to bude nejlidnatější země světa, každý čtvrtý člověk planety bude Ind. | Foto: Karel Toman

* Růst HDP Indie překoná v roce 2012 Čínu * Roku 2035 bude Indie nejlidnatější zemí světa * Tou dobou bude Indie třetí největší ekonomikou světa * Symbolem globálního úspěchu Indie je město Bengalúru, "Silicon Valley" Východu

Bengalúru/Nové Dílí (Od našeho zvláštního zpravodaje) - "Prodeje už zase rostou, lidi mají pořád víc peněz," usazuje se asi třicetiletý manažer Kumar Saravan v pohodlném gauči svého obchodu Roopam Silks - butiku s hedvábím, košilemi a sárí. Hostu mezitím podává sladký a kořeněný čaj masala.

Butik leží v druhém patře budovy ze skla a oceli s výhledem na dravou řeku troubících aut, skútrů a tříkolek motorikšů v jedné z rušných ulic šestimilionového města Bengalúru. V lednovém vedru kolem třiceti stupňů má tady snad každý desátý řidič motorky přes rameno tašku s notebookem.

Před spokojenou zákaznicí rozkládají zaměstnanci butiku už několik minut látky, z jejichž barev přechází zrak. Stejně jako z hospodářského zázraku, který Indie právě zažívá, a z kterého stále více těží i Evropa.

Jeho symbolem je právě Bengalúru.

V tropickém pupku globalizace

Bengalúru je třetí největší město Indie a ve světě má pověst indického Silicon Valley. Svá vývojová centra tu mají firmy jako Intel, Cisco, nebo General Motors. Stojí tady i supermoderní pobočky firem Dell, Oracle, GE, IBM ale i domovské budovy indických softwarových hvězd Infosys a Winpro. Svou továrnu tu má i česká Tatra, do ulic svítí reklamy prodejen Baťa i Škoda.

Sídlo TCS v městě Bengalúru, indickém Silicon Valley.
Sídlo TCS v městě Bengalúru, indickém Silicon Valley. | Foto: Karel Toman

Bengalúru je zkrátka indickým "pupkem" globalizace.

"Mezi naše klienty patří Boeing, Deutsche Bank, Nike, Pfizer, Sony nebo Helwett Packard," ukazuje Naharádž Idžárí na projekční plátno v potemnělé zasedací místnosti mrakodrapu stojícího v komerční čtvrti na okraji Bengalúru.

Distingvovaný manažer je viceprezidententem TATA Consulting Services (TCS) - druhé největší indické společnosti v sektoru IT, který vloni v Indii podle listu Indian Times rostl tempem přes 25 %.

TCS patří do obřího konglomerátu TATA Group, jedné z největších globálních firem současnosti, pod kterou spadají ocelárny TATA Steel nebo automobilka vyrábějící nejlevnější auto na světě TATA Nano. Svá centra má po celém světě a nedávno založila velké outsourcingové středisko v Maďarsku.

A tento "bengalúrský model" teď inspiruje celou Indii.

Za dva dny podepsány investice za půl bilionu dolarů

"Máme vizi stát se katalyzátorem rozvoje Indie," vysvětluje Čandra Šekhar místopředseda Konfederace indického průmyslu (CII) v sídle pobočky pro stát Karnátaka.

Viceprezident TCS Naharádž Idžárí
Viceprezident TCS Naharádž Idžárí | Foto: Karel Toman

Stát Karnátaka má 53 milionů obyvatel - skoro tolik jako Velká Británie. Pokud jde o HDP je mezi všemi třiceti státy a správními oblastmi Indie čtvrtý v pořadí a jeho hlavním městem je právě Bengalúru. Jako celou Indii čeká i Karnátaku v nejbližších letech historický růst.

"Přímo na místě se jen během prvního dne dohodly investice za 100 miliard dolarů, dalších 100 miliard se podle mně podepíše do konce června," shrnuje Šekhar ze CII úspěch Globálního investorského summitu uskutečněného v půli letošního ledna v hlavním městě státu Gudžarát.

Zmíněný summit se koná každé dva roky, ten letošní byl už pátý v pořadí a dohodnuté sumy pravidelně rostou. Podle indického deníku Economic Times se letos během dvou dní summitu podepsaly investice do celé Indie za 450 miliard dolarů s potenciálem vytvořit 5,2 milionu nových pracovních míst.

Stát pošle do infrastruktury bilion dolarů

Tvůrce indických makroekonomických pětiletek Montek Singh Ahluwalija.
Tvůrce indických makroekonomických pětiletek Montek Singh Ahluwalija. | Foto: Karel Toman

"Příštích pět šest let  se tak jenom v Karnátace postaví deset nových letišť, čtyři přístavy pro lodě do sta tisíc tun a nové elektrárny s výkonem 20 tisíc megawatt," shrnuje Šekhar příliv investic do infrastruktury indického státu.

Sumy, které do rozvoje země sype veřejný sektor, jsou obrovské.

"Podíl investic do infrastruktury jsme za posledních pět let zvýšili z pěti procent HDP na devět procent, z toho asi třetina šla ze soukromého sektoru formou veřejně-soukromých projektů PPP," shrnuje Montek Singh Ahluwalija - vtipem sršící a v Oxfordu vzdělaný předseda indické vládní Plánovací komise, která pro zemi sestavuje pětileté makroekonomické cíle.

Jedenáctá pětiletka končící rokem 2012 tak zaznamená státní infrastrukturní investice za 514 miliard dolarů. "V dalším období plánujeme investice za bilion dolarů, kvli výzvám, kterým čelíme, se ale bude muset podíl PPP projektů zvýšit ," nastiňuje Ahluwalija ve své pracovně v Novém Dílí.

Formou PPP (spoluprací veřejného a soukromého sektoru - Public Private Partnership) už přitom byla postavena moderní letiště v Dílí, Bengalúru, Bombaji i Hedrabádu, dalších 35 chce vláda přestavět na světovou úroveň. Tuto pětiletku se má formou PPP projektů dokončit velká většina z 45 tisíc kilometrů nových dálnic. Ve výstavbě nebo v jednání je 35 nových přístavních terminálů. 

Indie teď proto láká do společných projektů zahraniční kapitál a firmy. (O plánovaných investicích si můžete více přečíst v naší grafice). 

Není to kachna, Evropa tady má šanci

Někdejší premiér státu Karnátaka a duchovní otec jeho hospodářského úspěchu Šri Krišna, toho času ministr zahraničí Indie. Koníčky: jóga a tenis.
Někdejší premiér státu Karnátaka a duchovní otec jeho hospodářského úspěchu Šri Krišna, toho času ministr zahraničí Indie. Koníčky: jóga a tenis. | Foto: Karel Toman

"Je to příležitost jak synergicky rozvinout naše ekonomické vazby," tvrdí ministr zahraničí Indie Šri Krišna, který nedávno navštívil Prahu a podepsal zde několik dohod s ministerstvy obchodu a financí.

Za úspěchem Bengalúru stojí právě on. Jako místní rodák a bývalý premiér státu Karnátaka si totiž jednoho dne pozval ke stolu Azima Premdžiho z firmy Winpro a Murtiho Thaje z Infosysu a systémem pobídek stanovili priority státu právě do oblasti IT a biotechnologií.

Kumarův butik v rušném centru Bengalúru tak vyzařuje všechen optimismus, který do své budoucnosti vkládá celá Indie dvacet let po liberalizaci socialistické ekonomiky.

Střední třída z prosperujících firem, která sem chodí nakupovat, představuje v Indii se 400 miliony příslušníky kupní sílu přesahující skoro o 100 milionů veškerou populaci celých USA. Po mírném výkyvu způsobeném globální krizí se zase stává jádrem rychle sílící domácí poptávky Indie, která podle šéfa Světové banky Roberta Zoellicka "pomáhá udržet růst celému světu." 

Každý čtvrtý člověk bude Ind

Butik Roopam Silks, symbol vzestupu kupní síly střední třídy Indie.
Butik Roopam Silks, symbol vzestupu kupní síly střední třídy Indie. | Foto: Karel Toman

Rychle rostoucí, vzdělanou a z velké části anglicky mluvící populaci tvoří bezmála ze dvou třetin lidé pod 30 let. Pracovní sílu přitom právě začíná obohacovat žena, která byla dosud z profesní kariéry skoro vyloučená. Roku 2020 překročí Indie hranici 1,4 miliardy a stane se tak nejlidnatější zemí světa.

Indie je demokracie s fungujícím právním systémem, jejíž ekonomiku tvoří z více něž poloviny sektor služeb, jehož jádrem jsou malé a střední podniky. Podle ekonomů má tedy Indie zdravější základy než Čína.

Svým ročním výkonem 1,5 bilionu dolarů je sice pořád čtyřnásobně menší než ekonomika Číny o výkonu 5,5 bilionu dolarů ročně. Do roku 2035 se ale chce z dnešního osmého místa stát třetí největší ekonomikou světa hned po Číně a USA.

Ekonomický růst Indie tomu nasvědčuje. Letos poroste HDP Indie podle Světové banky o 8,4 procenta a v roce 2012 dokonce o 8,7 procenta. O tři desetiny tak poprvé předežene stárnoucí, proexportní a možná i přehřátou ekonomiku Číny.

Sebevraždy v Bengalúru varují: růst nerovná se štěstí

Ještě roku 2007 Světová banka uváděla, že 80 % Indů žije za méně než dva dolary za den, tedy pod oficiální hranicí chudoby. Jedním z rizik současného rozvoje Indie je, že z něj vytěží spíše bohatší lidé a chudým mnoho nepomůže.
Ještě roku 2007 Světová banka uváděla, že 80 % Indů žije za méně než dva dolary za den, tedy pod oficiální hranicí chudoby. Jedním z rizik současného rozvoje Indie je, že z něj vytěží spíše bohatší lidé a chudým mnoho nepomůže. | Foto: Karel Toman

Stinná stránka Bengalúru ale zároveň varuje před tím, co Indii na strmé cestě vzhůru čeká.

Pro miliony Indů živořících stále v bídě a špíně na okrajích měst a cest po celé Indii je město majákem na cestě z hluboké chudoby. Zároveň ale vede s velkým náskokem žebříčky sebevražd. A podle odborníků jsou hlavní příčiny ryze "západní" - stres, finanční potíže a osobní vztahy.

Plánovaný obří energeticko-zavlažovací projekt propojující pět řek v centrální Indii zase například slibuje pomoci milionům lidí v zemědělských oblastech. Za následek ale bude mít zaplavení oblasti, kam byla ze svého původního životního prostředí v roce 2008 přesídlena kriticky ohrožená populace indického tygra.

Příliš lichotivě nepůsobí ani 87. příčka na žebříčku korupce organizace Transparency International, která Indii ze čtyř států BRIC umísťuje na třetí nejhorší místo před posledním Ruskem.

 

Právě se děje

Další zprávy