Hyundai a Kia omezují výrobu. Všude kromě Česka

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
3. 12. 2008 10:35
Důvodem je finanční krize
Hyundai i30 na montážní lince nošovické továrny Hyundai.
Hyundai i30 na montážní lince nošovické továrny Hyundai. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Soul - Jihokorejské automobilové giganty Hyundai Motor a Kia Motors omezují kvůli finanční krizi výrobu v zahraničí. Krize totiž snížila poptávku po nových vozech, napsala agentura Reuters. Snížení výroby se netýká pouze českého závodu Hyundai v Nošovicích.

"Je to hra o přežití. Nejde jen o výrobce automobilů, společnosti v celém sektoru v současnosti nemohou jinak, než snižovat výrobu," prohlásil pro agenturu analytik HI Securities Čchoi Dae-sik. "Pokud problém přetrvá do první poloviny příštího roku, mohlo by to být pro automobilový průmysl nejhorší období."

Mluvčí Hyundai Jake Jang uvedl, že automobilka zahájila omezení výroby ve všech zahraničních továrnách kromě nové v České republice. Zde hodlá v příštím roce vyrobit 185 tisíc vozů. Na plný provoz hodlá Hyundai najet v roce 2011, kdy by měla ročně vyrobit přibližně 300 tisíc vozů.

Továrny má automobilka také v USA, Turecku, Indii a Číně.

Zástupce Kia prohlásil, že firma od konce října upravuje výrobu na Slovensku a v Číně. "Bylo by vzhledem k současné obtížné situaci pošetilé udržovat plnou kapacitu," uvedl.

"Podle aktuálních informací bychom v roce 2009 chtěli vyrobit přibližně stejný počet aut jako letos, tedy okolo 200 tisíc," řekl pro agenturu SITA o situaci na Slovensku mluvčí společnosti Kia Dušan Dvořák v reakci na zprávy o snížení produkce mateřskou společností.

Finanční krize se zatím nejvíce dotýká amerických automobilek. General Motors a Chrysler ohlásily, že bez finanční pomoci nepřežijí konec roku. V pondělí se rovněž rekordně propadly prodeje aut v USA, a to na nejnižší hodnoty od roku 1983.

 

Právě se děje

Další zprávy