Hvězdy míří do Davosu, chudí do Nairobi

Dušan Klimeš
24. 1. 2007 0:00
Davos/Nairobi - V době, kdy začíná nejvýznamnější ekonomické fórum světa v Davosu, je již v plném proudu i "anti-Davos" v Africe.

Zatímco Světové ekonomické fórum v Davosu bylo založeno již roku 1971, jeho africké protifórum (Světové sociální fórum) konané v Nairobi se letos sešlo teprve posedmé. Přesto obě dokáží vyvolat vášnivé debaty. A to i o samotném smyslu obou setkání.

Davoské fórum startuje právě dnes, v keňském městě Nairobi se již diskutuje dva dny.

Proč se vlastně fóra pořádají?

Fórum v Davosu si dalo za cíl dávat dohromady lídry jednotlivých oborů ze všech koutů světa. Ti by pak následně měli prodiskutovat připravená témata a hledat "východiska" ze světových problémů.

Foto: ITC

Africké fórum si neklade tak velké cíle, co se věhlasu návštěvníků týče, ale závažnost témat volí se stejnou odvahou. Zaměřuje se ale více na sociální problémy, jak už název napovídá.

Zatímco v Davosu se řeší problémy světové ekonomiky, v Nairobi mají strach spíše o světovou chudobu.

Co mohou daná fóra vyřešit nebo projednat?

Světové ekonomické fórum hledá řešení či nastínění cesty pro globální ekonomiku. Jelikož se ho účastní hlavy států i nadnárodních společností, závěry zde přijaté mají velkou šanci vejít v život. V posledních letech si Davos oblíbily i celebrity, které pak přijatým závěrům mohou zajistit patřičnou publicitu.

Světové sociální fórum je naopak spíše velkým happeningem, který poskytuje spoustě lidí šanci vyjádřit názor, diskutovat a hledat cesty k pomoci chudým a utlačovaným. Chybí mu ale síla a mocní, kteří by pomohli závěry uskutečnit.

Je důvod, proč se scházejí na těchto místech?

Jelikož davoské fórum funguje již od dob studené války, zdálo se neutrální Švýcarsko být tím správným místem, kde by se měly scházet největší mozky světa. K tomu přistupuje fakt, že švýcarské hory mohou nabídnout účastníkům dostatek komfortu pro jednání.

Organizátoři Světového sociálního fóra naopak volili tak, aby diskutující byli co nejblíže problému, o kterém mluví. Navíc africký stát je pro návštěvníky levnější než drahé západoevropské země.

Generální ředitel Pepsico Michael D. White hypnotizuje na Světovém ekonomickém fóru v Davosu své posluchače
Generální ředitel Pepsico Michael D. White hypnotizuje na Světovém ekonomickém fóru v Davosu své posluchače | Foto: Aktuálně.cz

O čem vlastně tedy účastníci jednají?

Finančníci, politici i celebrity v Davosu budou letos mluvit o rostoucí nárocích lidstva na spotřebu energie. Pokusí se najít cestu k tomu, aby se podařilo zajistit energetickou rovnováhu a zároveň udržitelný ekonomický růst.

V Nairobi se budou naopak věnovat tomu, s čím musí lidé denně bojovat. Hledat by se měly alternativy, aby už nadále boj za vlastní přežití nebyl tak tvrdý.

Kolik lidí se fór zúčastní?

Do Švýcarska se sjedou necelé 2,5 tisíce pečlivě vybraných účastníků. Šéfové největších firem zde budou mluvit s politiky, ekonomy, umělci, ale i zástupci Greenpeace či Amnesty International.

Keňské město Nairobi již nyní praská ve švech, neboť na sociální fórum se sjely desítky tisíc účastníků a zaplnily hotely, kempy i stanová městečka. Celkem organizátoři počítají se 150 tisíci účastníků, kteří se budou scházet na stadionech i na ulici, aby diskutovali o daných tématech.

Letos Angelina Jolie ani Brad Pitt nedorazí
Letos Angelina Jolie ani Brad Pitt nedorazí | Foto: WEF

Koho je možné na fóru potkat?

Dlouholetým návštěvníkem davoského fóra byl například český prezident Václav Klaus. Velmi oblíbenou postavou se stal zpěvák skupiny U2 Bono, který se boji proti chudobě a globální ekologické krizi v posledních letech věnuje. Jako celebrita dokáže přitáhnout pozornost i peníze.

Stejně tak se fóra loni účastnila například herečka Angelina Jolie či Brad Pitt. Letos účast přislíbil i Bill Gates, oba zakladatelé vyhledávače Google či Tony Blair.

Do Keni se sjíždějí lidé z celého světa. Jediným pojítkem je jejich zájem řešit těžký osud lidí v chudých zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy