Google nemusí mazat osobní data, říká právník soudu EU

ČTK ČTK
25. 6. 2013 14:05
Úřady na ochranu dat podle něj nemají právo nařizovat, co je nutné z webu odstranit

Brusel - Americká společnost Google, která provozuje stejnojmenný internetový vyhledávač, nemusí mazat citlivé informace na internetových stránkách, které zpracovává.

Uvedl to poradce Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku v případu, který se týká takzvaného "práva být zapomenut" - tedy práva lidí na vymazání jejich osobních údajů z elektronických databází.

Stanovisko se týká případu, který se objevil ve Španělsku. Jistý muž si zde stěžoval na to, že na internetu je možné najít roky starou dražební vyhlášku na jeho dům i poté, co se dostal zpět do osobního vlastnictví.

Španělský úřad na ochranu dat po několika podobných stížnostech nařídil Googlu a jeho místní pobočce Google Spain, aby osobní informace z výsledků vyhledávání odstranily. S tím Google nesouhlasil.

Podle generálního advokáta Niila Jääskinena musí společnosti, které působí v EU, dodržovat normy na ochranu osobních údajů v jednotlivých státech. To je však prý nezavazuje k tomu, aby odstraňovaly citlivé údaje, které vytvořili jiní.

"Poskytovatelé služeb vyhledávačů nejsou na základě směrnice na ochranu dat zodpovědní za osobní údaje, které se objeví na internetových stránkách, jež zpracovávají," uvedl podle agentury Reuters soud v prohlášení, ve kterém zprostředkoval Jääskinenovo stanovisko.

Konečný rozsudek v případu se očekává do konce roku. Soudní dvůr EU je nejvyšší právní instancí EU. K případům, jimiž se zabývá, podávají nezávislé stanovisko generální advokáti. Soudci nemají povinnost se jím řídit, ale ve většině případů tak činí.

 

Právě se děje

Další zprávy