Freddie Mac ztratila 25 miliard dolarů, žádá o pomoc

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
14. 11. 2008 15:24
Vláda by jí mohla poskytnout 13,8 miliardy dolarů
Foto: Reuters

New York - Druhá největší americká hypoteční agentura Freddie Mac ve třetím čtvrtletí prodělala 25,3 miliardy dolarů (přes 500 miliard korun). Firma žádá vládu o pomoc ve výši 13,8 miliardy.

Již v pondělí se přitom ve stejné pozici ocitl největší hypoteční ústav, společnost Fannie Mae, která se ve třetím čtvrtletí propadla do rekordní ztráty, když přišla o 29 miliard dolarů. Obě společnosti v součtu vlastní nebo garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů v USA v hodnotě asi pěti bilionů dolarů z celkového objemu 12 bilionů za všechny hypoteční operace.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu ve Spojených státech. Americká vláda se proto v září rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Agentury přešly do doby, než se stabilizují, pod správu Federální agentury pro financování bydlení.

Rozhodnutí americké vlády podpořil i šéf americké centrální banky Ben Bernanke: "Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s hypotékami a zajistit stabilitu na našich finančních trzích."

 

Právě se děje

Další zprávy