Fotbal z Lyonu: první v lize i na burze

dkl, Reuters
26. 1. 2007 16:16
Paříž - Olympique Lyon se rozhodl "vykopnout" své akcie na pařížskou burzu. A to jako první z klubů francouzské ligy.
Benoit Assou Ekotto z Lensu (vpravo) bojuje o míč s lyonským Sydneym během zápasu první francouzské ligy.
Benoit Assou Ekotto z Lensu (vpravo) bojuje o míč s lyonským Sydneym během zápasu první francouzské ligy. | Foto: Reuters

Šéfové klubu si slibují, že tak získají 84 milionů euro, což je 2,3 miliardy korun. Nechtějí totiž ztratit krok s evropskou elitou. Současná jednička francouzské první ligy plánuje dát do oběhu 3,7 milionu kusů akcií v ceně mezi 21 a 25 eury.

Obchodovat s nimi by mohli investoři už 9. února.

Přestože na travnatém hřišti se Olympique vyrovná s evropskou špičkou, na poli financí pokulhává. Zdaleka nemá takovou "peněžní fyzičku" jako Manchester United, Chelsea či Real Madrid.

  • Výsledky všech zápasů Lyonu v této sezoně francouzské ligy ČTĚTE ZDE

"Chceme vybudovat klub evropské úrovně," řekl šéf klubu Jean-Michel Aulas.

Nepřátelé za branami

Aulas je zároveň největším akcionářem týmu a ponechá si 33 procent. Mezi veřejnost pustí představenstvo jen 31 procent akcií, a tak se Olympique může lehce ubránit snahám o násilné převzetí.

V Japonsku si zvolili nového premiéra, Shinzu Abeho. Radost se přelila i na akciové trhy, které díky tomu silně rostly.
V Japonsku si zvolili nového premiéra, Shinzu Abeho. Radost se přelila i na akciové trhy, které díky tomu silně rostly. | Foto: Reuters

To se přihodilo například britskému klubu Manchester United, který má nyní v rukou americký byznysmen Malcolm Glazer.

K čemu ale manažeři nově získanou hotovost použijí? Většina půjde na stavbu nového obřího stadionu pro 60 tisíc lidí. Hotov by měl být již v roce 2010. Tím ale stavební plány klubu nekončí.

Fotbal, hotel, nákupy

Šéf Aulas dodal, že chce postavit i hotelový komplex a obchodní centrum. Podle něj toto rozložení rizika mezi více investic může pomoci ve chvíli, kdy se týmu nebude dařit a budou mu tak chybět peníze například za účast v Lize mistrů.

Olympique se k zalistování svých akcií rozhodl přesto, že několik anglických klubů stejného rozhodnutí lituje, protože se poté dostaly do finanční tísně.

Chelsea se potýkala s hlubokými dluhy, dokud nad ní neroztáhl ochranná křídla ruský miliardář Roman Abramovič. Další z týmů Leeds United se ocitl těsně před kolapsem, než stáhl své akcie z burzy a zachránit ho musela skupina investorů.

 

Právě se děje

Další zprávy