Ford investuje v Asii miliardu dolarů

eko, ČTK
14. 12. 2005 14:58
Bangkok - Ford hodlá během příštích několika let investovat miliardu dolarů do produktů a továren v Asii a Tichomoří, aby si udržel svou pozici na rychle rostoucích trzích v tomto regionu.

Oznámila to dnes firma, která příští měsíc zveřejní restrukturalizační program pro severoamerické aktivity zahrnující uzavírání továren a propouštění.

Automobilka Ford by měla být podle Padilly v Asii úspěšnější než v Severní Americe, kde její hrubá ztráta od začátku letošního roku přesáhla 1,4 miliardy dolarů. Padilla se odmítl vyjádřit k podrobnostem restrukturalizačního plánu.

Propouštění u Forda předčí očekávání

Automobilka musí šetřit. Čísla propuštěných lidí a zavřených továren, která hlásí v posledních týdnech média, se neustále zvyšují.

Zatím nejvyšší cifry, které překvapily i analytiky, přinesly Detroit News: Vyrábět přestane deset závodů v severní Americe a o práci přijde 30 tisíc dělníků. Detroitský deník to napsal s odvoláním na nejmenované zdroje z automobilky, které jsou seznámeny s plány firmy.

S výrazným šetřením a "škrty" automobilka skutečně počítá v plánu restrukturalizace nazvaném "Cesta kupředu". Jeho podrobnosti chce zveřejnit až v lednu. Média proto spekulují, kde všude výroba skončí.

Důvod k dohadům zavdal také samotný šéf Fordu. Bill Ford mladší prohlásil, že součástí plánu bude "výrazné uzavírání závodů", ale kolika lidí se ve skutečnosti dotkne, odmítá vedení automobilky prozradit.

Jisté je zatím pouze to, že v severní Americe propustí 4000 administrativních pracovníků. To firma oznámila před dvěma týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy