Fed napumpuje do americké ekonomiky bilion dolarů

Ekonomika Ekonomika
18. 3. 2009 23:33
Americké akcie se po ohlášení vydaly vzhůru
Foto: Reuters

New York - Americká centrální banka (Fed) podle BBC oznámila, že napumpuje do ekonomiky přes bilion dolarů. Po dvoudenním zasedání měnového výboru řekla, že odkoupí státní dluhopisy za 300 miliard dolarů a hypoteční cenné papíry za dalších 750 miliard dolarů.

Zároveň Fed oznámil, že ponechává základní úrokové sazby beze změn, a slíbil, že použije všechny dostupné nástroje pro řešení světové finanční krize, která začala právě v USA.

Zpráva Fedu dala trhu důvod k optimismu: americké akcie na to reagovaly tím, že umazaly počáteční ztráty a vydaly se vzhůru. Dow Jonesův index zpevnil o 90,88 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,23 procenta na hodnotě 7486,58 bodu.

Značný zájem byl podle ČTK opět o akcie finančních institucí, protože snahy Fedu směřují především k odblokování úvěrových trhů. Výrazně vzhůru se vydaly i cenné papíry stavebních společností. Lepší dostupnost úvěrů, o kterou se Fed snaží, by měla prospět i tomuto sektoru.

Na devizových trzích se ale v reakci na zprávu Fedu prudce snížil kurz dolaru. S odkupem dalších aktiv se totiž zvyšují obavy z inflace a mezi investory je větší zájem především o zlato. Jeho cena se skokově zvýšila a vrátila se nad 930 dolarů za troyskou unci. Euro tak vůči dolaru vystoupilo až nad 1,34 USD.

 

Právě se děje

Další zprávy