F1 odkládá vstup na burzu. Prý se musí lépe připravit

ČTK ČTK
1. 6. 2012 13:49
Kromě Formule One si vstup na burzu v Asii rozmyslely během týdne další 4 firmy
Bernie Ecclestone si zatím vstup na burzu rozmyslel.
Bernie Ecclestone si zatím vstup na burzu rozmyslel. | Foto: Reuters

Londýn - Akcie společnosti Formula One, která vlastní práva na pořádání závodů Formule 1, se zatím na burze obchodovat nebudou. Společnost se totiž na poslední chvíli rozhodla odložit vstup na burzu.

Původně chtěla formou primární veřejné nabídky (IPO) na burze v Singapuru získat až tři miliardy dolarů (asi 62 miliard Kč). Od záměru ji ale odradila současná nervozita na trzích.

Hlavní zástupce firmy Bernie Ecclestone nicméně ujistil, že od záměru neodstupuje nadobro. "Procházíme běžným procesem. Připravujeme se, abychom všechno měli nachystané, a jakmile budeme chtít, tak to spustíme," ujistil 81letý komerční boss závodů F1.

Společnost Formula One o záměru vstoupit na burzu poprvé informovala v květnu a příští týden měla podle agentury Reuters burzovním orgánům předat prospekt emitenta. To je jeden z posledních kroků, které předcházejí stanovení upisovací ceny a faktickému vstupu na burzu.

Objem peněz získaných na burzách je nižší skoro o polovinu

Rozhodnutí provozovatele závodů F1, které u obrazovek sleduje vždy kolem půl miliardy lidí, přitom není ojedinělé. Jen za poslední týden je to v Asii pátý větší případ, kdy zájemce o vstup na burzu od záměru odstoupil. Důvodem je špatná situace na burzách nebo obavy ze zpomalení hospodářského růstu, a tudíž i poptávky. Ve čtvrtek záměr zrušilo i britské klenotnictví Graff Diamonds.

Akciový index MSCI zaměřený na Asii kromě Japonska za poslední měsíc klesl zhruba o 11 procent. Nepříznivě tak ovlivnil plány firem, které měly zájem jít si na burzu pro peníze. Investoři začali nabídku nových emisí hodnotit rezervovaně hned od chvíle, kdy na trh vstoupily akcie Facebooku. Ty navzdory masivní kampani začaly ihned výrazně ztrácet.

V celém světě je objem peněz, které firmy od začátku roku získaly na burzách, meziročně nižší zhruba o 46 procent. Pokud by se nebral v úvahu Facebook, pak na burzu jen v USA letos vstoupilo 72 firem, které získaly 13,1 miliardy dolarů. Meziročně je to propad o 53 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy