Evropské automobilky přerušují kvůli krizi výrobu

Zdeněk Mihalco
28. 10. 2008 18:40
Poptávka po autech klesá. Na jejich výrobě je závislé i Česko
Škoda oznámila kvůli finanční krizi zlevnění některých vozů
Škoda oznámila kvůli finanční krizi zlevnění některých vozů | Foto: Aktuálně.cz, Škoda Auto

Berlín - Některé evropské automobilky dočasně zastavily výrobu. Důvodem je pokles poptávky kvůli celosvětové finanční krizi.

Výrobce německých aut BMW v pondělí v závodě v Lipsku zastavil výrobu na čtyři dny. Daimler oznámil, že v prosinci přeruší výrobu nejméně na pět týdnů. Také francouzská automobilka Renault dočasně zastavuje produkci. Rumunská Dacia oznámila, že chystá pokles výroby o 30 procent.

Produkci zastavila na několik dní i česká Škoda Auto, další přerušení výroby čeká Škodovku pravděpodobně poslední dva týdny v prosinci.

Výkonný ředitel firmy Peugeot-Citroen Christian Streiff listu Financial Times řekl, že očekává, že poptávka po automobilech v západní Evropě poklesne do konce roku o 17 procent.

Německá firma Daimler AG oznámila, že pravděpodobně letos nedosáhne zisků, které původně předpokládala. Podobné prohlášení vydala společnost Honda Motor Co. Pokles tržeb poprvé po sedmi letech oznámila japonská Toyota Motor. Prudce klesl zisk i automobilce Hyundai.

Výrobu omezují i výrobci automobilových součástek v Maďarsku. Firma GNK, která mimo jiné vyrábí autosoučástky, se ve Velké Británii chystá propustit nejméně 1400 lidí. Zhruba 37 ze 60 závodů této společnosti po celém světě už muselo přerušit výrobu.

Podle listu Wall Street Journal mají problémy i největší americké automobilky - Chrysler, Ford a General Motors, které by během roku mohly čelit hrozbě bankrotu.

Na výrobě automobilů a poptávce po nich je do značné míry závislá česká a slovenská ekonomika.

 

Právě se děje

Další zprávy