Euro i jen sílí, Amerika z toho těží

25. 4. 2006 14:30
Londýn - Euro se včera krátce ocitlo na svém sedmiměsíčním maximu oproti dolaru. Obchodovalo se chvíli i za 1,2415 dolaru.
Euro
Euro | Foto: Aktuálně.cz

Důvodem byl nečekaně silný růst německého indexu Ifo a také proklamovaný růst úrokových měr v Evropské unii.

Německý index Ifo vystoupal na 15leté maximum na hodnotu 105,9. Index je sledován obchodníky s měnami a analytiky, protože odráží očekávání podniků v ekonomice. Je vytvářen na základě výzkumu mezi 7000 podniky a zkoumá jejich ekonomickou situaci a jejich krátkodobé plánování.

Dobrá zpráva: slabý dolar

Oslabování dolaru není pro americkou ekonomiku špatnou zprávou. Naopak.

Posilování eura totiž komplikuje situaci evropským exportérům, jejichž zboží se stává dražší na zahraničních trzích a obtížněji konkuruje asijskému a americkému vývozu.

Jedním z důvodů pro oslabování dolaru je dle analytiků snižování rozdílu v úrokových sazbách. Zatímco v Evropě je úroková sazba na úrovni 2,5 procenta, v USA je nyní úroková sazba na hodnotě 4,75 procenta. Tento rozdíl by se měl však dle zpráv z Evropské centrální banky postupně rušit.

"V USA končí cyklus utahování měnové politiky pomocí úrokových sazeb, Evropa je na jeho začátku," řekl deníku Aktuálně.cz expert na měny Radim Krejčí ze společnosti Patria Finance.

Na dolar dále negativně působí velké schodky v americké obchodní bilanci. Dalším faktorem oslabování jsou i zprávy z Ruska a Blízkého východu o restrukturalizaci devizových rezerv, respektive nahrazení části dolarových rezerv eurovými.

Japonský ministr financí Sadakazu Tanigaki.
Japonský ministr financí Sadakazu Tanigaki. | Foto: bbc.co.uk

Asijská intervence?

Ve stejnou dobu posílil i japonský jen. Ten se dostal na jednoměsíční maximum oproti euru a upevnil svou pozici i vůči dolaru, kde atakoval dokonce tříměsíční maximum. Za posilováním stojí mimo jiné i zesílení apelu zemí G7 na Čínu k uvolnění kurzu jüanu.

Posilování jenu je tlumeno náznaky, že asijští politici zůstávají opatrní v posilování svých měn. Vědí, že to nepříznivě ovlivní jejich export, na kterém jsou jejich ekonomiky závislé.

Japonský ministr financí Sadakazu Tanigaki včera řekl agentuře Reuters, že se na asijském měnovém trhu událo několik "tvrdých" pohybů, a je potřeba pečlivě měnu hlídat.

V posledních dnech analytici spekulují, že japonská centrální banka plánuje zvýšit úrokové sazby, aby tím posílila jen.  Zvýšení úrokových měr z nuly na kladnou hodnotu se očekává v druhé polovině roku.

"Dokud budou japonská ekonomická data podporovat očekávání růstu úrokových měr, jen bude pokračovat v růstu," uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters měnový stratég Adam Cole ze společnosti RBC Capital Markets.

 

Právě se děje

Další zprávy