EU se nelíbí poplatky, které účtuje VISA Europe

Red eko
26. 3. 2008 15:15
Komise zahájila vyšetřování Visa Europe.
Foto: VISA

Praha/Brusel - Evropská komise dnes zahájila vyšetřování karetní asociace VISA Europe. Důvodem je účtování  přeshraničních poplatků za platby kartou v zahraničí. Takový přístup je podle unie  v rozporu s pravidly hospodářské soutěže v EU.

"Zahájení řízení proti VISA ale ještě neznamená, že karetní asociace porušila platné předpisy. Zatím jde jen o oznámení, že se unie bude v této věci více angažovat," uvádí se v tiskové zprávě evropské komise.

Obdobný případ ale Evropská komise řešila již v uplynulém roce. Tehdy nařídila konkurenční karetní asociaci MasterCard, aby sporné poplatky do šesti měsíců zrušila.

Jak uvedla agentura ČTK, Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová již delší dobu upozorňuje, že na chování karetních asociací doplácí především zákazník, protože za kartu může ve skutečnosti zaplatit dvakrát: jednou bance ve formě ročního poplatku, podruhé údajně ve formě celkově vyšších cen zboží, do nichž se prý multilaterální poplatek promítá. Tento argument Visa a ani MasterCard neuznávají.

Evropané ročně uskuteční celkem 23 miliard plateb kartou a utratí tak zhruba 1,35 bilionu eur, tedy zhruba 33,75 bilionu korun.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy