EU schválila převzetí Sibněfti Gazpromem

vid
21. 11. 2005 13:53
Brusel – Evropská komise, plnící funkci antimonopolního úřadu v EU, schválila největší obchod v dějinách Ruska.

Ruský plynárenský koncern Gazprom koupil koncem září 72,7 procent akcií firmy Sibněfť, ovládané do té doby oligarchou Romanem Abramovičem. Zaplatil za ni 13,1 miliardy dolarů (téměř 310 miliard korun).

Evropská komise schvalovala transakci proto, že Gazprom je na trhu EU významným hráčem: dodává čtvrtinu veškerého zemního plynu, který se spotřebuje v zemích Evropské unie. Ruský antimonopolní úřad schválil spojení firem 19. října.

Majoritní podíl v Sibněfti získala dceřiná společnost Gazprom Finance B.V. od Abramovičovy firmy Millhouse Capital. Začátkem listopadu pak přímo na mateřský koncern převedla 56 procent akcií Sibněfti.

Ruský stát posiluje kontrolu nad energetikou

Ruský stát nyní ovládá pomocí svých podniků téměř šedesát procent energetického sektoru v zemi.

Gazprom je největším světovým producentem zemního plynu světě a koupí ropné firmy Sibněfť se stal pátým největším výrobcem ropy na světě. Těží téměř veškerý zemní plyn v Rusku a celosvětově zabezpečuje pětinu jeho dodávek.

Abramovič, majitel anglické fotbalové Chelsea a gubernátor Čukotky, získal podíl v Sibněfti v divoké privatizaci před deseti lety za vlády prezidenta Jelcina. Společně s Borisem Berezovským za něj zaplatili jen 100 milionů dolarů.

Berezovskij pak emigroval do Velké Británie a svůj podíl prodal Abramovičovi za 1,3 miliardy dolarů. Média spekulovala o tom, že Rusko opustí i Abramovič. Před měsícem se však Abramovič znovu stal gubernátorem Čukotky poté, co jej do funkce navrhl prezident Vladimir Putin.

 

Právě se děje

Další zprávy