EU a MMF se přiblížily dohodě o snížení řeckého dluhu

ČTK ČTK
23. 11. 2012 10:25
Věřitelé nejspíš uvolní další půjčku, do roku 2020 se má dluh Řecka snížit na 130 % HDP
Protesters hold Greek flags in front of the Greek parliament during a demonstration against the upcoming visit by German Chancellor Angela Merkel in Athens October 8, 2012. About 6,000 policemen will be deployed in the capital for her six hour visit, turning the city centre into a no-go zone for protest marches planned by labour unions and opposition parties. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Published: Říj. 8, 2012, 4:55 odp.
Protesters hold Greek flags in front of the Greek parliament during a demonstration against the upcoming visit by German Chancellor Angela Merkel in Athens October 8, 2012. About 6,000 policemen will be deployed in the capital for her six hour visit, turning the city centre into a no-go zone for protest marches planned by labour unions and opposition parties. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Published: Říj. 8, 2012, 4:55 odp. | Foto: Reuters

Atény - Eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF) se podstatně přiblížily dohodě o snížení řeckého veřejného dluhu,což je podmínkou dlouho odkládaného uvolnění další splátky úvěru pro zemi. Podle sdělení řeckých činitelů však zbývá ještě najít asi deset miliard eur (254 miliard Kč).

MMF souhlasil s tím, že bude považovat řecký dluh za zvládnutelný, pokud klesne do roku 2020 na 124 procent hrubého domácího produktu (HDP). Zmírnil tak své trvání na původní podmínce, která žádala po Řecku snížit dluh na 120 procent HDP, řekl agentuře Reuters nejmenovaný řecký představitel.

Příliš optimistický odhad?

Euroskupina ministrů financí eurozóny se podle činitelů mezitím dohodla na opatřeních, která sníží řecký státní dluh do roku 2020 na 130 procent, dodal zdroj. "Zbývá zaplnit mezeru pět až šest procentních bodů HDP - asi deset miliard eur," řekl. Jiný zdroj z Atén ale označil pro Reuters tento odhad za příliš optimistický.

Činitel neuvedl, jakými způsoby chce eurozóna řecký dluh snížit z nynější trajektorie, při níž by v roce 2020 činil 144 procent HDP. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble uprostřed týdne naznačil, že mezinárodní věřitelé se dohodnou na snížení řeckého dluhu tím, že zemi dovolí zpětně odkupovat její dluhopisy na trhu za současné nižší ceny využitím zisků Evropské centrální banky z nákupů řeckých obligací a snížením úrokových sazeb na své úvěry.

Na konci tohoto roku by měl řecký veřejný dluh dosáhnout asi 341 miliard eur, tedy 176 procent HDP. Kulminovat by měl v roce 2015 na 191 procentech HDP.

Řecko stále čeká na 31,5 miliardy eur (asi 800 miliard Kč), které mělo dostat už v červnu. Nyní uvolnění peněz vázne na sporu mezi eurozónou a MMF o to, jak zajistit snížení řeckého dluhu na udržitelnou úroveň. Ministři tento týden po dalším bezvýsledném jednání slíbili, že dohodu uzavřou v pondělí 26. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy