E.ON pozastavil své projekty elektráren

ČTK, eko
6. 12. 2005 11:33
Londýn - Německá firma pozastavila dva své britské projekty na větrné elektrárny, protože po nové analýze zjistila, že by byly nevýhodné.

Je mezi nimi i plán na největší britskou větrnou elektrárnu v moři, do kterého měla společnost E.ON investovat 100 milionů liber (přes 4 miliardy korun).

Britská vláda předloni oznámila záměr využít obnovitelných zdrojů energie k tomu, aby splnila kvóty emisí podle Kjótského protokolu. Díky své ostrovní poloze má zajištěn jak vytrvalý vítr, tak možnost využít energie mořské vody.

Vláda však přesto zjistila, že původní záměry možná nebudou stačit. Premiér Tony Blair nedávno zadal novou revizi energetické politiky a dal na srozuměnou, že tentokrát se bude hovořit i o jaderných elektrárnách.

Německá energetická společnost E.ON nyní oznámila, že analýza velšského projektu, který by vyžadoval sto milionů liber investic, ukázala, že "čísla nevycházejí". Již dříve oznámila pozastavení projektu u Skotska s plánovanými 60 turbínami z podobných důvodů.

Británie chtěla do roku 2010 získávat deset procent energie z obnovitelných zdrojů. Nyní takto vyrábí čtyři procenta.

Podle E.ON je nyní kvůli daňovým úlevám v USA na projekty větrných elektráren tak vysoký zájem o turbíny, že je nedostatek zařízení a to se projevuje v jeho vysokých cenách. Projekty tohoto typu jsou proto nyní neefektivní. E.ON chce podrobit své britské plány nové analýze v roce 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy