Dva roky poté: Může se opakovat pád Lehman Brothers?

Jan Maňák, BNP Paribas
15. 9. 2010 12:31
Dva roky po propuknutí krize je globální ekonomika stále slabá a finanční svět nevyléčený
Hlavní sídlo banky Lehman Brothers v New Yorku
Hlavní sídlo banky Lehman Brothers v New Yorku | Foto: Reuters

Praha - Rozuzlení zápletky okolo Lehman Brothers odstartovalo přesně před dvěma lety vrcholnou fázi finanční krize, během níž se (finanční) svět změnil k nepoznání.

15. září 2008 ve 12:31 požádala tato investiční banka o ochranu před věřiteli a 148 let starý příběh skončil. Ale začal jiný, který se postupně proměnil v armagedon finančních a kapitálových trhů.

Pád Lehman Brothers odstartoval vrcholnou fázi krize, během níž například největší světová pojišťovna AIG přežila jen díky masivní vládní pomoci, investiční banky ustály finanční krizi jen za cenu fúzí se silnými univerzálními bankami, mnoho významných bank přežilo jen díky masivní vlád a i relativně silné banky přijímaly ochotně peníze od států.

Banky odmítly financovat sektor hedgeových fondů, což vedlo k obrovskému nucenému výprodeji rizikových aktiv, která tento sektor držel.

Stále stejně slabá

Po dvou letech je globální ekonomika stále velmi slabá, stejně jako finanční sektor. Regulátoři se i o uplynulém víkendu sešli ve švýcarské Basileji a rokovali o tom, jak zpřísnit regulaci bankovního sektoru a vlastně předejít opakování kolapsu typu Lehman Brothers, a přitom neohrozit zatím velmi křehký ekonomický růst.

Může se to stát znovu?

Může se opět odehrát podobně rozsáhlý kolaps? K odpovědi je třeba nejprve shrnout aspoň některé příčiny propadu nemovitostních trhů, potažmo krachu Lehman Brothers.

Mezi nejčastěji citovanými příčinami se objevují:

- nedostatečná regulace investičních bank,
- sekuritizace, která umožnila převádět riziko nesplácení hypoték na další investory a umožnila poskytnout úvěr nízkopříjmovým domácnostem s omezením zodpovědnosti úvěrující banky,
- bublina na trhu nemovitostí, která už od roku 2007 splaskávala. Tu pravděpodobně způsobila vláda Billa Clintona, která nutila polostátní hypoteční banky půjčovat bez ohledu na schopnost dlužníka splácet. Svou roli hrálo i pozdní zvyšování úrokových sazeb,
- v neposlední řadě pověstné REPO 105, tedy účetní trik, který pomáhal Lehmanům po nějakou dobu kašírovat své finanční výkazy.

Sektor investičních bank prakticky zanikl. Všechny, které přežily Lehmany, se buď spojily s univerzálními bankami, nebo se na ně samy přeměnily. Situace, kdy několik globálně působících bank nebylo prakticky regulováno, je zcela jistě minulostí.

Přijdou nové pády

Přijdou nové krize, nové bubliny na trzích. Alespoň část okolností, které pomohly pod vodu Lehman Brothers, se v postlehmanovském světě nemůžu zkombinovat v tak smrtícím koktejlu, jaký byl namíchán v roce 2008.

Proč? Čtěte, co by se muselo stát, aby se případ Lehman Brothers opakoval - ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy