Dovoz textilu z Číny do USA bude omezen

ČTK,eko
8. 11. 2005 10:02
Londýn - Spojené státy a Čína se dnes dohodly na omezení dovozu čínského textilního zboží do USA.

Oznámili to americký obchodní zmocněnec Rob Portman a čínský ministr obchodu Po Si-laj na společné tiskové konferenci v Londýně a označili dohodu za úspěch pro obě strany.

"Věřím, že dohoda o textilu ukazuje naši schopnost řešit obtížné obchodní spory způsobem, ze kterého těží obě země," prohlásil Portman.

Po lednovém zrušení globálních kvót na dovozy textilu z rozvojových zemí si vyspělé státy začaly stěžovat na prudký příliv textilu z Číny. Čínský vývoz oděvů a textilních produktů do USA se v prvních osmi měsících letošního roku zvedl o více než 50 procent na téměř 17,7 miliardy dolarů, píše agentura Reuters.

Vláda USA již na jaře zavedla ochranné kvóty na některé položky, ty však mohou platit nejvýše rok. Washington proto pod tlakem domácího textilního průmyslu usiloval o celkovou dohodu pro všechny ohrožené kategorie textilu na tři roky. Podobnou dohodu letos sjednala s Čínou Evropská unie.

Prezident americké Národní rady textilních organizací Cass Johnson v neděli prohlásil, že nová textilní dohoda by měla do roku 2008 omezit dovoz 34 kategorií oděvů a textilních produktů z Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy