Deficit zahraničního obchodu EU klesl

ČTK, eko
21. 11. 2005 11:03
Brusel - Deficit zahraničního obchodu EU klesl v září na 9,1 miliardy eur.

Bilance zahraničního obchodu Evropské unie skončila v září deficitem 9,1 miliardy eur, což je výrazné zlepšení proti srpnu, kdy schodek činil 14,1 miliardy eur. Ve svém prvním odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat. Loni v září měla unie na účtu zahraničního obchodu deficit 8,3 miliardy eur.

Země eurozóny si vedly lépe a měly v září přebytek 1,4 miliardy eur. To je rovněž výrazně lepší výsledek než v srpnu, kdy byl na účtu deficit 2,2 miliardy eur. O rok dříve však byla situace mnohem lepší a na účtu zahraničního obchodu eurozóny byl přebytek 2,5 miliardy eur.

Proti srpnu se objem vývozu ze zemí eurozóny podle sezonně přepočtených údajů zvýšil o 0,3 procenta, zatímco objem dovozu se o 0,7 procenta snížil. Za celou Evropskou unii vývoz vzrostl také o 0,3 procenta, pokles dovozu byl nicméně výraznější a dosáhl 1,6 procenta.

Od ledna do srpna se výrazně zvýšil deficit v odvětví energií, kde za uvedené období činil 136,4 miliardy eur. Ve stejném období loni deficit činil pouze 90,4 miliardy eur. Naopak u strojních zařízení měla Evropská unie přebytek 66,7 miliardy eur proti přebytku 53,6 miliardy eur o rok dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy