Čínská vláda dává chudým příspěvek na ledničku a mobil

Red Eko, Reuters
1. 5. 2008 15:30
Není to jen obchod. Rostou obavy z nepokojů
Evakuace vesničanů.
Evakuace vesničanů. | Foto: Reuters

Peking - Čínská vláda se snaží podpořit trh za každou cenu a zabránit nespokojenosti venkova. Zemědělcům v nejodlehlejších částech země předložila speciální nabídku: kupte si lednici, televizi nebo mobil a my vám na to přispějeme.

Ekonomové v Pekingu se tak snaží 740 milionům venkovanů nabídnout lepší, konzumní způsob života. Pokud si koupí dvě televize, dvě lednice a dva mobilní telefony, dostanou od vlády třináctiprocentní slevu.

Jako by jídlo padalo z nebe

"Nemůžu tomu uvěřit. Vláda nám dává peníze, abychom si mohli koupit věci. To je skoro jako by jídlo padalo z nebe," komentuje počin vlády jeden ze zemědělců z východní provincie Šan-tung.

Ředitel Finančního a obchodního úřadu z Čang-čchiou Tu Lin-ťün si od programu slibuje hodně. "Pomůže nám to vstřebat nadbytek a nastartoval opravdovou spotřebu ve venkovských oblastech," tvrdí.

V reakci na americkou recesi se čtvrtá největší ekonomika světa snaží zabránit poklesu všemi možnými způsoby. Cílem vlády je, aby o programu věděl každý vesničan a každý nabídky využil.

Čína se snaží...

A ekonomové jsou v tomto ohledu optimističtí. Kromě slev na nákupy totiž čínská vláda nabízí levnější školné pro děti zemědělců, zlevňuje zdravotní pojištění a odstranila i zemědělskou daň.

To vše jen proto, aby posílila kupní sílu nejchudších vrstev čínské společnosti.

... a bojí se nepokojů

Ředitel společnosti Dragonomics Arthur Kroeber přesto zůstává v odhadech opatrný.

Foto: Aktuálně.cz

"Snaha vlády podpořit ekonomický růst je na místě, ale mnohem důležitější jsou v tomto ohledu investice," říká. Podle jeho slov se však vláda spolu s ekonomickými kroky snaží zabránit sociálním nepokojům.

Zatímco příjem na osobu ve venkovských oblastech se pohybuje do 4140 juanů (8500 korun), ve městech je to někdy až třikrát tolik (alespoň podle dat čínské vlády).

"Důvody, proč se vláda rozhodla venkov podporovat nejsou pouze ekonomické, ale také politické. Obává se sociálních nepokojů," dodává Kroeber.

Zpět na speciál Proměny východoasijské společnosti

 

Právě se děje

Další zprávy