Čína podpoří ekonomiku téměř 600 miliardami dolarů

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
10. 11. 2008 14:16
Vláda komunistické země dá na podporu spotřeby a exportu 586 miliard dolarů
Čínská ekonomika potřebuje pomoc. Klesá hlavně export do USA a do Evropy.
Čínská ekonomika potřebuje pomoc. Klesá hlavně export do USA a do Evropy. | Foto: Reuters

Peking - Do Číny dorazily obavy z ekonomické recese. Tamní vláda se rozhodla vynaložit na podporu stagnující ekonomiky 586 miliard dolarů.

O přijetí plánu informoval ve Washingtonu sám prezident Chu Ťin-tao.

"Čína se rozhodla přijmout aktivní fiskální i monetární politiku, která zajistí stabilní ekonomický růst a větší domácí spotřebu," prohlásil.

Asijské burzy na ohlášený plán zareagovaly růstem. Shanghai Composite Index vzrostl o 7,3 procenta na hodnotu 1 874. Tokijský Nikkei připsal 5,8 procentního bodu a hongkongský Hang Seng Index stoupl o 3,39 procenta.

Finanční balíček měl vliv také na cenu ropy. Americká lehká ropa podražila o více než dva dolary a prodává se za 63, 46 dolaru za barel. Barel londýnského Brentu stojí 59,80 dolaru.

Hlavní problém: klesající export

Země s čtvrtou největší ekonomikou světa si od miliardového balíčku slibuje větší domácí spotřebu i zvýšení vývozu. Součástí souboru opatření jsou ale také investice do infrastruktury, tvorby nových pracovních míst nebo do ochrany životního prostředí.

Čínské hospodářství, které žije převážně z exportu, se totiž v současnosti potýká s prvními známkami nezájmu o jeho zboží. Za třetí čtvrtletí zaznamenalo zpomalení tempa růstu na devět procent, což znamená nejméně za více než pět let.

Pomůže Číně miliardový balíček?

Čínská centrální banka od poloviny září již třikrát snížila úrokové sazby, aby podpořila ekonomický růst, zatím ale marně.

"Ekonomická situace, se kterou se bude muset Čína vypořádat, je mnohem složitější než v roce 1998. Musíme ji řešit s dalšími centrálními  bankami, protože Čína je vystavena vlivům okolí," prohlásil ekonom společnosti China International Capital Sing C'-čchiang.

Jedna z továren na výrobu nábytku v jižní Číně.
Jedna z továren na výrobu nábytku v jižní Číně. | Foto: Reuters

"V roce 1998 byly postiženy hlavně asijské země. Tentokrát je to však Amerika a Evropa, místa čínského exportu," dodal.

Vláda musí ročně vytvořit miliony pracovních míst, aby uspokojila poptávku a export, který ročně rostl o 20 procent, čeká v nadcházejících měsících stagnace.

Plán není pro každého

Šéf evropské centrální banky Jean-Paul Trichet ale bezprostředně po zveřejnění plánu varoval, že podobná opatření nejsou pro každého. Čínský záměr totiž vyžaduje značné finanční rezervy, které většina zemí nemá.

"Už teď mají deficity, které jsou velmi podstatné, a tento manévrovací prostor neexistuje," upozorňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy