ČEZ má šanci na miliardový projekt v Rusku

Red eko
8. 8. 2007 10:49
Česká firma zřejmě postaví paroplynovou elektrárnu v Moskvě
Foto: ČEZ

Moskva - Moskevská vláda našla zalíbení v české energetické skupině ČEZ. Vybrala si ji pro realizaci projektu paroplynové elektrárny. Ta by měla mít výkon asi 600 megawatt a stát by měla v severní části ruské metropole asi šest kilometrů od Kremlu.

Nic však zatím není zcela jisté. Konečná dohoda má být uzavřena zhruba během půl roku, upozornila mluvčí ČEZ Eva Nováková.

"Čekají nás intenzivní jednání o konkrétních podmínkách, a v případě vzájemné shody následně i spuštění celého investičního projektu," řekl ředitel úseku fúze a akvizice ČEZ Vladimír Schmalz.

ČTĚTE VÍCE:
ČEZ se spojí s regionálními firmami
Cena elektřiny vzroste asi o sedm procent

"Pokud se uskuteční, půjde o projekt v řádu miliard až desítek miliard korun," uvedla Nováková. Výstavba elektrárny v Moskvě je druhým oznámeným projektem, který ČEZ hodlá v Rusku realizovat. Letos v dubnu ČEZ podepsal dohodu o založení společného podniku s ruským energetickým koncernem RAO UES a její dceřinou společností TGK-4.

Elektrárna by měla kromě elektřiny dodávat pro blízké okolí i teplo. Pozemky, na kterých bude elektrárna stát, mají být v souladu s usnesením od města dlouhodobě pronajaty na dobu 49 let od dokončení výstavby.

ČEZ v rámci své zahraniční expanze již koupil například tři distribuční společnosti a elektrárnu Varna v Bulharsku a získal většinový podíl v rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. Loni rozšířil skupinu také o dvě polské elektrárny Elcho a Skawina.

Letos v polovině května společnost podepsala s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině dohodu o vytvoření společného podniku pro plánovaný projekt za 1,4 miliardy eur (přibližně 39 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy