Čeští obuvníci: Cla Asiaty nezastaví

Michal Najman
7. 4. 2006 13:15
Praha - Počínaje dneškem začala platit nová cla uvalená Evropskou komisí na koženou obuv dováženou z Číny a Vietnamu. UVNITŘ GRAF
Dávejte velký pozor na výběr obuvi. Je známo, že špatnou stélku má především obuv dovážená z asijských krajin.
Dávejte velký pozor na výběr obuvi. Je známo, že špatnou stélku má především obuv dovážená z asijských krajin. | Foto: Reuters

Čeští obuvníci jsou proti. Nová cla považují za nesystémová a nicneřešící. Hlavním problémem je podle nich podhodnocení cen dodávaných bot.

Materiál, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, naznačuje, že při dovozu bot z Číny a Vietnamu může docházet k podvodům a daňovým únikům.

V jednotných celních deklaracích se objevila například dámská obuv s dovozní cenou 9,46 koruny za kus. Podle obuvnických expertů ale není reálně možné vyrobit koženou botu za deset korun.

"Dovážet boty za cenu tkaniček je směšné, celní správa však nijak nereaguje," uvedla pro deník Aktuálně.cz Vlasta Mayerová, tajemnice České obuvnické asociace.

Z materiálu také vyplývá, že průměrná cena dovážené čínské boty činila za minulý rok méně než sto korun. Ani zvýšení cla proto takto podhodnoceným dovozům neuškodí.

"Jako jediné řešení vidíme zavedení minimálních cen dováženého zboží, ze kterých by se clo u podhodnocených výrobků počítalo," dodala Mayerová.

Minimální cena by se měla podle ní pohybovat na úrovni osmi eur.

EK: Cla budou ještě stoupat

Evropská komise tvrdí, že asijští výrobci obuvi dostávají vládní podporu, což narušuje spravedlivý obchod. Čína odmítá obvinění a tvrdí, že se EU obává otevřít své trhy konkurenci.

Foto: Tomáš Daněk

"Máme jasné důkazy o tom, že vývoz kožených bot z Číny a Vietnamu je podporován dotacemi místních vlád," uvádí jako důvod uvalení cel Evropská komise. Obává se, že vlna levného dovozu bot by mohla vytlačit evropské výrobce ven z trhu a dovést je k bankrotu.

Zavedení cel je podporováno těmi evropskými zeměmi, které samy boty vyrábějí. K těm patří například Itálie nebo Portugalsko. Jiní se obávají, že uvalení cla zvedne cenu pro konečného spotřebitele.

Ke kritikům uvalení restriktivních opatření patří například Velká Británie a Česká republika.

Nové celní sazby budou z počátku relativně nízké, ale budou stabilně růst po příštích pět měsíců. V případě Číny by mohly dosáhnout až 20 procent.

Baťa zdražovat nechce

Společnosti Baťa zavedení cel také spíše ublíží, než pomůže. Výroba totiž ve společnosti představuje pouhých patnáct procent činnosti.

Celých 85 procent aktivit totiž činí maloobchod, společnost nakupuje obuv od 150 dodavatelů z celého světa. Několik z nich se nachází i v Číně.

"Naše průměrná nákupní cena činí okolo 350 korun, a tak nám opatření zvedne náklady. Abychom nemuseli zdražovat, snížíme marže a budeme tlačit na dodavatele, aby snížili cenu," řekl dnes deníku Aktuálně.cz Michal Janský, generální ředitel společnosti Baťa.

Opatření Evropské komise považuje za nelogické. Jde podle něj o úspěch silného lobby italských, španělských a portugalských obuvníků.

"Jediné, co cla na kožené výrobky způsobí, bude větší dovoz plastových bot," dodal Janský. Na boty ze syntetických materiálů se nová cla nevztahují.

Číňané se bouří

Více než 150 čínských výrobců obuvi z oblasti Wen-Čou se sdružilo do aliance proti evropským antidumpingovým clům. V prohlášení aliance se uvádí, že asijští výrobci budou tlačit na své evropské obchodní partnery, aby dosáhli zrušení cel.

Vybrali mezi sebou přibližně deset milionů korun, které chtějí použít na soudní spory proti EU.

Čínský tisk uvádí, že uvalená cla již stihla nepříznivě ovlivnit vývoz. Ten v únoru klesl o patnáct procent oproti minulému roku. V tu dobu však nová cla ještě neplatila.

 

Právě se děje

Další zprávy