Česku hrozí už čtvrtá žaloba z Bruselu

Dušan Klimeš
12. 10. 2006 16:46
Brusel - Devíti zemím EU hrozí žaloba ze strany Evropské komise. Nestíhají totiž přijímat zákony, jak jim diktuje komise. ProČesko by šlo o čtvrtou žalobu.

Úředníkům z Bruselu se nelíbí, že Česko ještě nezavedlo pravidla pro snížení energetické náročnosti budov. Česká republika měla již v lednu odeslat zprávu, jak normy EU implementuje do právního systému.

Až státy začnou příslušnou směrnici EU uplatňovat, každý dům bude mít takzvaný certifikát energetické náročnosti. Těmi se budou budovy označovat podobně, jako je tomu u domácích spotřebičů.

Už nyní jsou se zaváděním směrnic v prodlení a pokud to nestihnou v daném termínu, můžou se všechny ocitnou společně před přísným evropským soudem. Nynější varování se týká například i Slovenska.

Foto: Aktuálně.cz

Žaloby se hromadí

U Evropského soudního dvora už ale leží jiné tři žaloby na Českou republiku.Evropské komisi se například nelíbí, že stát nedokázal do svého právního systému zanést zákony, které by omezovaly dopady hluku na životní prostředí.

Další prohřešek se týká doktorů. Česká republika jim prý nezajišťuje dostatečnou volnost pohybu a uznávání diplomů a certifikátů. Stejně tak nemají dostatečnou volnost a přenositelnost dokumentů zubaři.

Na druhou stranu ale nedávno Evropská komise stáhla jednu ze žalob. Ta se týkala ochrany duševního vlastnictví a ochranných známek.

Další za tabák?

Každopádně si Česko musí pospíšit s přijímáním zákonů, které po nás vyžaduje EU, nebo hrozí další žaloby.

Nejrizikovější je z tohoto pohledu zákon o zákazu reklamy na tabák. Komise už nám poslala oficiální varování. Vláda tak bude muset co nejdříve vysvětlit, proč se neřídí pokyny z Bruselu a nezavedla už příslušnou legislativu.

Pokud její argumenty budou nedostatečné, může se Česko těšit na další žalobu u Evropského soudního dvora.

 

Právě se děje

Další zprávy